Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

‘Nobelprijs-met-knipoog’ naar Nederlandse taalwetenschapper

Miss Sweetie Poo in actie.
Miss Sweetie Poo in actie. Foto REUTERS

Een Nederlandse onderzoeker heeft vannacht een Ig Nobelprijs gewonnen voor onderzoek dat aantoonde dat het woordje ‘hè’ in alle talen hetzelfde betekent. Mark Dingemanse (Max Planck Institute for Psycholinguistics in Nijmegen) won de prijs-met-een-knipoog samen met een Belgische en een Australische collega.

De Ig Nobelprijs is een wetenschapsprijs voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet. Vannacht werd de prijs voor de 25ste keer uitgereikt in de Harvard-universiteit. Zoals gebruikelijk werden de dankwoorden „aangenaam kort” gehouden door Miss Sweetie Poo, een 8-jarig meisje dat al na enkele minuten ‘please stop, I’m bored’ begon te roepen.

De taalonderzoekers konden hun prijs in de categorie literatuur overigens niet zelf ophalen en hadden een videoboodschap gestuurd. Zij krijgen hun prijs op 3 oktober tijdens de Europese Ig Nobel-show in Amsterdam. De overige prijswinnaars namen wel zelf hun prijs in ontvangst.

In de categorie geneeskunde was er een Ig Nobelprijs voor Brits onderzoek aan patiënten met buikpijn. Als iemand extra buikpijn krijgt bij het rijden over een verkeersdrempel, is de kans groot dat hij een ontstoken blindedarm heeft.

Amerikaanse en Chileense onderzoekers wonnen een prijs in de categorie biologie voor onderzoek waarbij ze kippen uitrustten met een kleistaart. Op die manier hoopten de biologen te achterhalen hoe dinosauriërs, voorlopers van hedendaagse vogels, gelopen zouden kunnen hebben.

De overige prijzen gingen onder meer naar onderzoek aan de pijn van insectenbeten (pijnlijkst in de neus), de duur van een plas (21 seconden bij alle zoogdieren) en het aantal copulaties dat nodig is voor 1.100 nakomelingen (1,65 per dag).