Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Amerikaanse en Russische ministers van Defensie spreken over Syrië

De Amerikaanse en Russische ministers van Defensie hebben telefonisch gesproken over de situatie in Syrië. Zowel Rusland als de Verenigde Staten hebben belang bij een militair dialoog, om uiteenlopende redenen.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter op de militaire begraafplaats Arlington, eerder vandaag.
De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter op de militaire begraafplaats Arlington, eerder vandaag. Foto: Getty Images / AFP / Mark Wilson

De Amerikaanse en Russische ministers van Defensie hebben telefonisch gesproken over de situatie in Syrië. Dat meldt persbureau AFP.

Een woordvoerder van het Pentagon noemde het gesprek tussen Ash Carter en zijn Russische collega Sergej Sjojgoe, dat vijftig minuten duurde, ‘constructief’. Het was het eerste gesprek op militair niveau Tussen Washington en Moskou in meer dan een jaar tijd.

Afgelopen woensdag kreeg minister van Buitenlandse Zaken John Kerry van zijn Russische collega Lavrov een voorstel om op militair niveau het gesprek aan te gaan over Syrië.

Eerder vandaag liet Kerry weten dat president Obama militair overleg over de situatie in Syrië als een ‘belangrijke volgende stap’ zag.

Inzicht in Russische militaire intenties

De afgelopen weken voerde Rusland de levering van militaire steun en wapens aan het Syrische regime op. Ook opent Rusland een luchtmachtbasis in Syrië. Voor Obama was het van belang dat de dialoog op korte termijn zou beginnen. Op die manier kan hij voorkomen dat de Verenigde Staten door Rusland aan het lijntje worden gehouden door een Russische diplomatieke vertraging.

Bovendien vormen de gesprekken voor Washington een kans om meer te weten te komen over de Russische militaire plannen in Syrië. Het is niet duidelijk of de Russen het regime van Assad willen stutten, of zich juist voorbereiden op een Syrië na de val van het regime.

Een gedeelde prioriteit van Obama en Poetin is de bestrijding van Islamitische Staat in Syrië. De rol van de Syrische president Assad, is het belangrijkste twistpunt tussen de twee oude supermachten. Washington ziet het Syrische regime als de aanjager van het geweld, terwijl Moskou Assad blijft steunen.

Rusland doet weer mee

Het militaire dialoog komt voor Rusland op een belangrijk moment; aan het einde van deze maand houdt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het jaarlijkse debat met alle wereldleiders. De Syrische kwestie zal hier zeker aan de orde komen.

Nu Rusland in diplomatiek isolement is geraakt na de gebeurtenissen in Oekraïne, zorgt de zet van Moskou ervoor dat Rusland weer meepraat op het internationale toneel.

Lees ook de column van NRC-buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel: Pikant verhaal uit de diplomatieke coulissen