Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

‘Nobelprijs in 2009 voor Barack Obama was voorbarig’

Obama’s na de uitreiking in Oslo.
Obama’s na de uitreiking in Oslo. Foto EPA

Als een echte verrassing komt de constatering niet, maar zes jaar na dato weet Geir Lundestad van het Noorse Nobelinstituut, het zeker: de Amerikaanse president Barack Obama had in 2009 nooit de Nobelprijs voor de Vrede mogen krijgen. Volgens de oud-directeur is het duidelijk dat Obama de verwachtingen niet heeft waargemaakt.

In zijn memoires vertelt Lundestad, die als directeur tevens secretaris (zonder stemrecht) was van het Nobelcomité, dat de president de prijs kreeg als aanmoediging. Vooral Obama’s oproep aan landen met atoomwapens om hun wapenarsenaal te schrappen werd geprezen.

Het besluit leidde direct tot verontwaardigde reacties: Obama was immers slechts negen maanden daarvoor geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. „Nooit trok de Nobelprijs voor de Vrede zoveel aandacht als in 2009”, schrijft Lundestad. „Zelfs veel Obama-aanhangers vonden de uitreiking toen een vergissing”. Zij vonden dat de president nog niet de invloed op de wereld had gehad die een Nobelprijs rechtvaardigde.

Lundestad stelt in zijn boek dat ook Obama zelf zijn bedenkingen had. Hij overwoog zelfs de prijs niet persoonlijk in ontvangst te nemen in Oslo. „Hij liet zijn staf uitzoeken of het eerder was voorgekomen dat een winnaar wegbleef. Toen bleek dat dit alleen gebeurde in speciale gevallen, besloot hij toch te komen.”

De uitspraken van de oud-directeur zijn opvallend, omdat leden van het Nobelcomité zelden naar buiten treden met gevoelige informatie over de procedure rondom de Nobelprijs. (BBC)