Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Tennis

Nederland op 2-0 achterstand tegen Zwitserland in de Davis Cup

Jesse Huta Galung in actie tijdens zijn Davis Cup-wedstrijd tegen Roger Federer. Hij verloor in drie sets, waardoor Nederland nu met 2-0 achterstaat tegen Zwitserland.
Jesse Huta Galung in actie tijdens zijn Davis Cup-wedstrijd tegen Roger Federer. Hij verloor in drie sets, waardoor Nederland nu met 2-0 achterstaat tegen Zwitserland. Foto Reuters/Denis Balibouse

Zwitserland heeft zoals verwacht Nederland op een 2-0 achterstand gezet tijdens de eerste dag van de Davis Cup-wedstrijd. Thiemo de Bakker verloor in vijf sets van Stan Wawrinka, waarna Roger Federer simpel in drie sets afrekende met Jesse Huta Galung.

De Bakker verliest nipt

Wawrinka, de nummer vier van de wereld, moest in de openingswedstrijd aan de bak: pas na vijf sets ging Thiemo de Bakker (nr. 144) op de knieën.

De Bakker was in de vierde set zelfs dichtbij de overwinning nadat hij met een stand van 2-1 in sets in het voordeel van Nederland een 3-0 voorsprong in games had genomen. Wawrinka, al winnaar van Roland Garros (in 2015) en de Australian Open (2014), wist zijn normale niveau echter weer terug te vinden en won zes games op rij. Ook de spannende vijfde set trok hij uiteindelijk naar zich toe. De volledige uitslag: 2-6, 6-3, 4-6, 6-3, 7-5.

Twitter avatar KNLTB KNLTB Davis Cuptennis in één beeld gevangen. Foto van @kosphoto #neddcteam #suined @DavisCup http://t.co/gJ7crXLy9M

Huta Galung geen kans tegen Federer

In de tweede wedstrijd was er een heel ander spelbeeld. Huta Galung, de nummer 436 op de wereldranglijst, maakte geen enkele kans tegen Roger Federer, de huidige nummer 2. In drie sets was het afgelopen: 6-3, 6-4, 6-3.

Zaterdag staan in de mogelijk al beslissende dubbelpartij Matwé Middelkoop en debutant Tim van Rijthoven tegen Federer en Wawrinka.

Nederland en Zwitserland spelen in Genève een play-offwedstrijd om lijfsbehoud in de wereldgroep. Zwitserland is de titelverdediger, nadat het dankzij Federer en Wawrinka vorig jaar wist te winnen, maar is afgegleden omdat de twee wereldtoppers in eerdere interlands dit seizoen er niet bij waren. Robin Haase, normaal gesproken de kopman van Nederland, zei voor deze ontmoeting af om zijn eigen ranking te verbeteren.