Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Natuurkunde

Nederlander verkozen tot voorzitter Raad van CERN

Het logo van CERN.
Het logo van CERN. Foto EPA/Salvatore di Nolfi

De Nederlander Sijbrand de Jong is unaniem verkozen tot voorzitter van de Raad van CERN, het Europese onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica dat onder andere de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) bedient. De Raad is het hoogste orgaan binnen de CERN.

Twitter avatar CERN CERN Professor Sijbrand de Jong elected President of CERN Council http://t.co/ul2Dr3EHWQ http://t.co/vSS5eK0aE3

De Jong is voor een jaar benoemd en kan twee keer worden herkozen. Hij volgt de Poolse Angieszka Zalewska op. De Raad bestaat uit afgevaardigden uit de 21 lidstaten. In een persbericht van de Rijksoverheidsdienst zegt hij:

“CERN heeft fantastische mogelijkheden en ambities om de diepere lagen van de werkelijkheid te doorgronden.Ik ben zeer vereerd leiding te mogen geven aan de Raad die daarvan zoveel mogelijk moet zien te waar te maken.”

Tegen persbureau ANP zei De Jong dat zijn werk bij CERN zo’n 50 tot 60 procent van zijn tijd zal gaan innemen. Voor de rest zal hij zijn werk in Nederland voortzetten.

Hoogleraar in Nijmegen, onderzoeker in Amsterdam

Sinds 2010 zit De Jong namens Nederland in de Raad van CERN. Hij studeerde natuurkunde en experimentele deeltjesfysica aan de UvA en is momenteel hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook is hij betrokken bij het onderzoeksinstituut Nikhef in Amsterdam. Voor het onderzoek dat hij in de hoofdstad uitvoert werd De Jong vorig jaar benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bij CERN is men momenteel bezig met een tweede serie onderzoeken met behulp van de LHC, een ondergrondse deeltjesversneller van 27 kilometer lang bij de Frans-Zwitserse grens. Die spitsen zich toe op het opdoen van meer kennis van donkere materie en supersymmetrie. Natuurkundigen schatten dat zo’n 96 procent van het universum bestaat uit donkere materie en donkere energie, hoewel die volledig onzichtbaar zijn. Supersymmetrie betoogt dat ieder elementair deeltje een zogenaamde ‘superpartner’ zou hebben. De theorie zou tot een uitbreiding kunnen leiden van het huidige standaardmodel voor elementaire deeltjes.

Tijdens de eerste serie onderzoeken werd het bestaan van het Higgs-boson (ook wel bekend als het Godsdeeltje) aangetoond. De ontdekker van het boson, de inmiddels 85-jarige Peter Higgs, kreeg hier in 2013 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor.