Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Scheikunde

Nageslacht en ontkookte eieren: dit zijn de winnaars van de Ig Nobelprijs

David Hu valt in de prijzen met zijn onderzoek dat alle zoogdieren ongeveer 21 seconden plassen.
David Hu valt in de prijzen met zijn onderzoek dat alle zoogdieren ongeveer 21 seconden plassen. REUTERS / Gretchen Ertl

In een klein zaaltje aan de Harvard universiteit werd vannacht de Nobelprijs uitgerekt. Niet dé Nobelprijs, maar een parodie daarop: de Ig Nobelprijs. Het zijn vrolijke wetenschapsprijzen en een Nederlander is bekroond met zijn onderzoek naar het woordje ‘huh’.

Hoe kom je erachter hoe dinosauriërs lang geleden over de aarde stampten? Simpel, je wordt creatief met kip. Als vogels de levende nazaten van dino’s zijn, moet uit een kippenloopje wel af te leiden zijn hoe tweepotige dino’s ooit liepen, dachten onderzoekers uit Chili en de VS. Alleen missen kippen die typische dinozwiepstaart. Zo’n staart beïnvloedt het zwaartepunt van een dier. Geen probleem: de onderzoekers knutselden dinostaarten uit klompjes klei en houten stokjes, en zetten die met klittenband vast aan het achterste van vier kuikens.

Steeds als de kuikens gegroeid waren, kregen ze een grotere nepstaart omgebonden. Het eindresultaat? Een dinokip met een soort gootsteenontstopper aan haar achterste, die niet vanuit haar knieën liep, zoals de meeste kippen doen, maar vanuit haar heupen. Dino’s liepen waarschijnlijk net zo. Leuk gevonden, maar de onderzoekers geven toe dat het zwaartepunt van vogels in de evolutie vooral verschoof toen ze grotere vleugels kregen. Een echte dinokip heeft een staart en is vleugelloos. Aan vleugelamputaties begonnen de onderzoekers niet.

Bekijk hieronder het eindresultaat, een dinokip met een soort gootsteenontstopper aan haar achterste:

Nederlands succes

De Ig Nobelprijs wordt aan verschillende onderzoeken uitgereikt en dit jaar viel de Nederlandse taalwetenschapper Mark Dingemanse in de prijzen in de categorie Literatuur. Samen met twee buitenlandse collega’s deed hij de ontdekking dat de uitroep ‘huh’, of ‘wie’ en ‘wat’, in bijna elke taal voorkomt.

Na de bekendmaking, sprak Marc van Oostendorp van de website Onze Taal met de kersverse winnaar:

Andere Winnaars

Natuurkunde:
De Ig Nobelprijs voor Natuurkunde is naar Taiwanese en Amerikaanse onderzoekers gegaan, voor het testen dat bijna alle zoogdieren, ondanks ze een grote of een kleine blaas hebben, ongeveer 21 seconden plassen.

Wiskunde
De Ig Nobelprijs voor Wiskunde is naar Australische, Duitse en Britse onderzoekers gegaan voor het inzetten van wiskundige technieken om vast te stellen of en hoe de Marokkaanse sultan Moulay Ismaël (1672-1727) ruim elfhonderd kinderen zou hebben verwekt, zo’n 600 zonen en 500 dochters.

Scheikunde:
De Ig Nobelprijs voor Scheikunde is gegaan naar Australische en Amerikaanse onderzoekers voor het uitvinden van een scheikundig recept om een ei gedeeltelijk te ontkoken.

Management:
De Ig Nobelprijs voor Management is gegaan naar onderzoekers uit drie landen voor de ontdekking dat topmanagers als kind al van risico’s hielden.

Economie:
De Ig Nobelprijs voor Economie is gegaan naar onderzoekers die hebben aangetoond dat Thaise politie-agenten zich niet laten omkopen als hun baas het verlies compenseert.

Geneeskunde:
De Ig Nobelprijs voor Geneeskunde is gegaan naar onderzoekers uit vier landen voor het uitvoeren voor “experimenten die de biomedische voordelen of consequenties van intensief kussen (en andere intieme interacties tussen personen) bestuderen.”

Fysiologie en entomologie:
toegekend aan twee onderzoekers voor “het nauwgezet creëren van de Schmidt Sting Pain Index die de relatieve pijn classificeert die mensen voelen wanneer ze worden gestoken door verschillende soorten insecten voor het zorgvuldig arrangeren van herhaalde bijensteken op 25 verschillende plaatsen op zijn lichaam, om er achter te komen welke plaatsen het minst pijnlijk zijn (schedel, puntje van de middenteen, bovenarm) en welke het pijnlijkst zijn (neusgat, bovenlip, schacht van de penis).”