Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Kritiek op plannen van de publieke omroep

De toekomstplannen die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor de zomer presenteerde, zijn op veel punten nog te vaag. Zo moet de NPO duidelijker formuleren wanneer zij nog amusement wil uitzenden. Ook zijn de spelregels om externe partijen programma’s te laten verzorgen onduidelijk. De financiële plannen moeten nader worden onderbouwd. Dat stelt het Commissariaat voor de Media in zijn advies over de plannen die de NPO voor de periode na 2016 heeft. De NPO moet invulling geven aan hervormingen die staatssecretaris Dekker (Media, VVD) schetste. De omroepen zouden alleen nog educatie, informatie en cultuur moeten verzorgen. Amusement mag alleen nog als ‘stijlmiddel’ om een diepere boodschap te verkondigen. Denk aan een programma als Proefkonijnen dat met show en spelletjes de wetenschap promoot.