Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Labourleider Corbyn wil Britten binnen Europese Unie houden

Volgens Labourleider Corbyn is zijn land beter af als EU-lid. Bij een referendum zal hij daarvoor campagne voeren.

De nieuwe partijleider van de Britse Labour-partij, Jeremy Corbyn, heeft na dagen van verwarring gisteren gezegd dat de partij campagne zal voeren om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden. Voor het einde van 2017, waarschijnlijk volgend jaar juli of september, houden de Britten een referendum over de vraag of zij EU-lid moeten blijven.

Corbyn, die in 1975 bij het referendum over lidmaatschap van de toenmalige Europese Economische Gemeenschap voor uittreding stemde, twijfelde eerder openlijk aan deelname aan het blijven-kamp. Hij maakt zich zorgen dat het ‘sociale Europa’ verwordt tot louter een vrijhandelszone, iets dat sommige Conservatieven graag willen, en is bang dat premier David Cameron bij zijn heronderhandelingen over het Britse lidmaatschap allerlei werknemersrechten wil laten schrappen. Hij wilde daar niet voor stemmen.

Nu schrijft Corbyn in de Financial Times dat het beter is EU-lid te blijven. Eventuele „schadelijke veranderingen” die ontstaan door Camerons onderhandelingen, zal een volgende Labour-regering weer terugdraaien, belooft Corbyn. Mocht de uitslag van het referendum ‘blijven’ zijn, kan er volgen Corbyn dus toch getornd kan worden aan het resultaat van Camerons heronderhandelingen.

Onderwijl zei de staatssecretaris voor Europese Zaken, David Lidington, woensdag tijdens een hoorzitting in het Lagerhuis dat de regering-Cameron „een behoorlijk positieve” reactie van andere lidstaten krijgt op haar hervormingsideeën. De Britten willen uitbreiding van de interne markt, regels over hoe de eurozone en de niet-eurozonelanden zich tot elkaar verhouden, beperkingen tot toegang tot bijstand voor EU-burgers, en meer macht voor nationale parlementen. Op het laatste terrein waren vooral „de Nederlanders en Denen behulpzaam”, zei Lidington.