Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen: chaos bij de grens tussen Kroatië en Hongarije

Al maanden komen per dag honderden migranten aan in Europa. Dit jaar werden er al meer dan 350.000 geteld. Duizenden anderen staken ongemerkt de grenzen over. In dit artikel verzamelen we het laatste nieuws van vandaag over de vluchtelingencrisis.

We sluiten dit liveblog af. Zo’n 17.000 vluchtelingen zijn de afgelopen dagen Kroatië ingetrokken, om zo alsnog Hongarije en uiteindelijk Oostenrijk te kunnen bereiken. Onduidelijk is of Hongarije en Kroatië nu wel of niet samenwerken. De twee landen hebben volgens Kroatië een corridor aangelegd naar Oostenrijk, maar Hongarije ontwapende vervolgens Kroatische politieagenten die een vluchtelingentrein begeleidde. Lees al het nieuws van vrijdag hier terug:

Hongarije ontwapent Kroatische agenten

De Hongaarse rampenbrigade heeft veertig Kroatische politieagenten ontwapend die vrijdag een trein begeleidden waarmee asielzoekers via Hongarije de Schengenzone wilden binnenkomen.

De Hongaarse brigade arresteerde de machinist en confisqueerde de trein. In Zagreb werd dit ontkend. Boedapest beschuldigt Kroatië ervan dat het migranten zonder overleg door leidt naar Hongarije. Eerder op de avond beweerde de minister van Buitenlandse Zaken van Kroatië nog dat er samen met Hongarije wordt gewerkt aan een corridor, om vluchtelingen naar Oostenrijk te leiden.

Hongarije: 4000 vluchtelingen zijn grens overgestoken

Zo'n vierduizend vluchtelingen hebben vandaag Hongarije bereikt via de grens met Kroatië. Voor het einde van de dag worden nog eens ruim duizend extra mensen verwacht. Dat maakte de Hongaarse regering zojuist bekend.

Eerder op de avond stelde de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken nog dat ongeveer 3000 duizend vluchtelingen er sinds woensdag in zijn geslaagd om Hongarije via zijn land te bereiken. In totaal verblijven nu zo'n 17.000 vluchtelingen in Kroatië.

17.000 vluchtelingen in Kroatië

Sinds het sluiten van de Servisch-Hongaarse grens afgelopen woensdag zijn zo’n 17.000 vluchtelingen naar Kroatië gereisd, om zo alsnog Hongarije te kunnen bereiken. Zo’n drieduizend van hen zijn daarin ook geslaagd. Dat maakte de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojić zojuist bekend, meldt persbureau Reuters.

Lees hier verder.

Ook Slovenië overweegt vluchtelingencorridor

In navolging van Kroatië en Hongarije, overweegt ook Slovenië een corridor aan te leggen om vluchtelingen door het land naar noordelijker gelegen landen te leiden. Dat zei premier Miro Cera vanavond, meldt persbureau Reuters.

Slovenië zou dit wel in samenspraak willen doen met de landen waar de vluchtelingen doorheen en naartoe worden geleid. Oostenrijk was eerder deze avond nog negatief verrast door het nieuws dat Hongarije en Kroatië vluchtelingen naar de Oostenrijkse grens leiden. Cera:

"Als de druk te hoog wordt, zullen we zeker de mogelijkheid voor een corridor gaan bespreken met de betrokken landen. We hebben hierover contact met onze buurlanden."

Dijkhoff: 55 procent meer asielaanvragen in augustus

Het aantal vluchtelingen dat asiel heeft aangevraagd in Nederland lag in augustus 55 procent hoger dan een maand eerder. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff in een brief die deze avond aan de Tweede Kamer is verstuurd.

Lees het volledige bericht hier.

Extra opvangplekken voor vluchtelingen in A'dam en Maassluis

De gemeentes Amsterdam en Maassluis hebben extra plekken beschikbaar gesteld voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen, meldt persbureau ANP.

Maassluis is in de Olympiahal in de gemeente noodopvang aan het klaarmaken. Er komen maximaal tweehonderd slaapplaatsen. Het is nog niet duidelijk wanneer de gasten arriveren. Na aankomst mogen de vluchtelingen maximaal 72 uur blijven, daarna moeten ze naar reguliere opvang.

Amsterdam heeft een derde opvanglocatie gemaakt in een leegstand kantoorpand aan de Flierbosdreef in Amsterdam-Zuidoost. Er is daar plek voor 700 mensen. Vanavond of morgen worden de eerste vluchtelingen opgevangen.

De hoofdstad vangt sinds gisteren mensen op in Nieuw-West (300 plekken) en in stadsdeel Oost (200 plekken). Eerder vandaag meldde de gemeente dat op die plekken nu 350 mensen zijn ondergebracht. Alle nieuwe asielzoekers die zich melden in Amsterdam worden naar de Flierbosdreef gebracht. De gemeente streeft ernaar de locaties in Nieuw-West en Oost zo snel mogelijk weer op te heffen, zodat de sporthallen hun oude functie kunnen terugkrijgen.

Skynews: Hongarije en Kroatië hebben corridor opgezet naar Noord-Europa

De bussen die momenteel van de Hongaarse-Kroatische grens naar de Oostenrijkse grensposten rijden, zijn mogelijk onderdeel van een afspraak tussen Kroatië en Hongarije om een corridor op te zetten om vluchtelingen naar Noord-Europa te krijgen. Dat meldt het Britse Sky News.

De Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Vesna Pusić heeft volgens Sky News gezegd dat haar land zojuist een afspraak heeft gemaakt met het buurland over de corridor.

"We have agreed with the Hungarians to provide a corridor for them - all these people want to go to Germany or northern Europe."

Volgens Pusić zijn er in tachtig uur 15.500 migranten aangekomen in Kroatië. Volgens haar komen er elk uur duizend bij. De premier van Kroatië Zoran Milanovic zei eerder vandaag al dat zijn land de toestroom niet meer aan kan en migranten gaat helpen verder te reizen naar andere Europese landen.

Sinds vandaag rijden er bussen met migranten in Kroatië naar de Hongaarse grens. Ook is een trein met vluchtelingen aangekomen. Vanuit daar worden de migranten vervoerd naar registratieposten in Hongarije, die vlak bij de Oostenrijkse grens liggen. Oostenrijk heeft laten weten onaangenaam verrast te zijn door het besluit van de twee landen om bussen naar de grens te vervoeren.

Oostenrijk: Hongarije heeft busvervoer niet met ons afgestemd

Hongarije heeft niet van tevoren met Oostenrijk gesproken over de actie om honderden asielzoekers met de bus te vervoeren van de grens met Kroatië naar Oostenrijkse grensposten. Dat heeft een woordvoerder van de Oostenrijkse regering gezegd tegen persbureau Reuters.

Eerder vandaag werd bekend dat vluchtelingen die in Kroatië per bus werden vervoerd, zijn overgezet op Hongaarse bussen. De eindbestemming was toen nog niet duidelijk, maar nu blijkt dat de bussen naar twee registratiepunten van Hongarije nabij de Oostenrijkse grens zijn overgebracht.

Vaticaan neemt vluchtelingenfamilie op

Het Vaticaan heeft, nadat de paus eerder deze maand alle parochies daartoe had opgeroepen, zelf een Syrische vluchtelingenfamilie opgevangen, meldt news.va.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Vaticaan neemt Syrisch vluchtelingengezin op, zoals paus aan alle parochies had gevraagd: http://t.co/e0kXs9rdfe

De christelijke familie, bestaande uit een vader, een moeder en twee kinderen, wordt opgevangen in een appartement vlakbij de St. Pieter. De familie krijgt de komende maanden ondersteuning van de parochie in Vaticaan-stad. Of ze een verblijfsvergunning krijgen en daarmee langere tijd kunnen blijven, wordt bepaald door Italië.

In beeld: vluchtelingen in Kroatië en Hongarije

Reuters /Antonio Bronic

Een protest van vluchtelingen bij het station Tovarnik in Kroatië. Reuters /Antonio Bronic

Foto: Reuters /Hannibal Hanschke

Een asielzoeker voedt haar kind voor een bulldozer, die de grensovergang tussen Kroatië en Hongarije blokkeert. Foto: Reuters /Hannibal Hanschke

Foto: Reuters /Bernadett Szabo

Migranten werden vandaag door de Hongaarse politie op bussen gezet. Foto: Reuters /Bernadett Szabo

Foto: Reuters / Bernadett Szabo

Foto: Reuters / Bernadett Szabo

"Deze crisis is te managen"

Correspondent Caroline de Gruyter sprak met Vincent Cochetel, directeur Europa van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Volgens hem is de vluchtelingencrisis te managen. De chaotische taferelen die je nu ziet, zijn volgens hem het bewijs dat het beter kan.

"Europa is één zone zonder binnengrenzen, maar elk land wil zijn eigen migratiepolitiek blijven voeren. Niemand helpt de ander. Griekenland en Italië krijgen geen hulp bij het registreren van vluchtelingen die aankomen. Populaire asiellanden als Duitsland, Zweden en Oostenrijk moeten iedereen maar opvangen. Elk land denkt alleen aan zichzelf. Zelfs als er een kleine groep mensen naar Europa komt, wordt het dan een rommeltje."

Lees het hele verhaal in NRC Handelsblad van vandaag: ‘Smokkelaars hebben regie over crisis, niet EU’

Eerste opvanglocatie voor vluchtelingen in Amsterdam is vol

De eerste van drie opvanglocaties voor vluchtelingen in Amsterdam zit vol, meldt persbureau ANP. In sportcentrum Caland in Osdorp zijn alle driehonderd plekken opgevuld.

Op de een locatie, de Wethouder Verheijhal in Oost, hebben tot nu toe meer dan vijftig personen onderdak gekregen. Hier is plek voor tweehonderd vluchtelingen. Op een locatie van De Regenboog Groep nabij Amsterdam Centraal Station, waar kwetsbare mensen worden opgevangen, zijn twintig mensen ondergebracht.

Amsterdam wil in totaal 1500 mensen onderbrengen. Het gaat om vluchtelingen die per trein aankomen op het Centraal Station, maar vanwege de grote toestroom nog niet terechtkunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze krijgen van de gemeente eten, drinken en een slaapplek. De mensen kunnen ongeveer een week in de noodopvang blijven. Het is de bedoeling dat ze daarna doorreizen naar een asielzoekerscentrum.

Honderden migranten met bussen naar de Hongaarse grens vervoerd

In Kroatië zijn ongeveer tien bussen met in totaal honderden vluchtelingen aan boord onverwacht richting de Hongaarse grens gereden. Bij het dorp Beremend moesten de inzittenden volgens Reuters uitstappen, waar ze werden opgewacht door Hongaarse politiemannen en militairen met twee legerjeeps met machinegeweren.

Het konvooi was onderweg naar de Kroatische stad Osijek toen het plotseling afsloeg richting de grens. Waarom is nog onduidelijk. De vluchtelingen zijn van de Kroatische bussen overgestapt op Hongaarse bussen, met een nog onbekende bestemming. Reuters sprak de 31-jarige Syrische vluchteling Adel, die zegt onderweg naar Nederland te zijn:

"Ik ben heel blij. Ik wil alle overheden en alle mensen bedanken die gewerkt hebben om dit mogelijk te maken."

Filmpje: hoe de crisis zich ontvouwd heeft

De Correspondent heeft een filmpje op zijn website geplaatst van de Duitse animatiestudio Kurzgesagt waarin de vluchtelingencrisis bondig wordt uitgelegd.

Noorwegen klaar voor grenscontroles

Noorwegen zegt klaar te zijn voor opgevoerde grenscontroles als de vluchtelingenstroom richting Noord-Europa blijft aanhouden. Dat zei minister Anders Anudsen van Justitie en Veiligheid vandaag. Volgens Anudsen heeft Noorwegen verschillende scenario's klaarliggen; afhankelijk van hoe groot het aantal vluchtelingen is dat zich richting Scandinavië begeeft.

"Als het aantal vluchtelingen sterk toeneemt of als we denken dat we de toestroom niet meer goed kunnen monitoren, zullen we grenscontroles moeten invoeren. Daar wordt continu naar gekeken."

Noorwegen is geen lidstaat van de Europese Unie maar behoort wel tot de Schengenzone.

Geïrriteerd Slovenië verwacht duizend extra vluchtelingen

De Sloveense regering verwacht dat de komende 24 uur ongeveer duizend vluchtelingen het land binnenkomen, voornamelijk vanuit Zagreb. Dat heeft het Ministerie van Binnenlandse zaken gezegd, meldt Reuters. De politie wordt in paraatheid gebracht om de stroom te kunnen verwerken.

Slovenië vindt dat buurland Kroatië de regels van de Europese Unie en van Schengen schendt. De Kroaten hebben besloten geen immigranten meer te registreren, waardoor ze ongehinderd verder kunnen reizen naar andere landen in de Europese Unie.

Harderwijk vangt 800 asielzoekers op

Harderwijk krijgt een nieuw asielzoekerscentrum waar achthonderd mensen opgevangen kunnen worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een centrum op een oude legerkazerne.

Het college, het COA en de eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, hebben afgesproken dat er voor zeker vijf jaar opvang op het terrein wordt georganiseerd. De omwonenden zijn per brief geïnformeerd en worden maandag verder bijgepraat op een informatiebijeenkomst.

Zwitserland: grenscontroles zijn niet nodig

Er komen voorlopig geen controles aan de Zwitserse grenzen. Dat heeft president Didier Burkhalter gezegd. Volgens de president is dat op dit moment niet nodig omdat er aanzienlijk minder vluchtelingen aantrekt dan andere Europese landen.

De Zwitsers hebben toegezegd deel te nemen aan het herverdelingsprogramma van de Europese Unie. Het land vangt 1500 asielzoekers op en trekt zeventig miljoen Zwitserse frank uit voor extra noodhulp, omgerekend ruim zestig miljoen euro.

Kroatische premier: we sturen vluchtelingen verder Europa in

Kroatië kan de toestroom van vluchtelingen niet langer aan en gaat ze helpen verder te reizen naar andere Europese landen. Dat zei de Kroatische premier Zoran Milanovic vandaag, zo meldt persbureau Reuters.

Doordat Hongarije de grens met Servië met een hek heeft afgesloten, kiezen steeds meer vluchtelingen voor een route die door Kroatië leidt. Daardoor kreeg het land de afgelopen twee dagen te maken met 13.000 migranten. Hongarije maakte eerder vandaag bekend ook een hek te willen bouwen op de grens met Kroatië.

Gisteren verhoogde Kroatië al de paraatheid van het leger. Vandaag sloot het Balkanland vrijwel alle grensovergangen. Ook Slovenië krijgt inmiddels te maken met de komst van grote groepen vluchtelingen. Dat land is, in tegenstelling tot Kroatië, wel lid van de Schengenzone.

Volgens premier Milanovic is het tijd om de crisis op een andere manier aan te pakken.

"We kunnen deze mensen niet langer onderbrengen en registreren. We geven ze water, eten en medische zorg en zullen ze daarna laten gaan. De Europese Unie moet weten dat Kroatië geen 'hotspot' voor migranten zal worden. We denken met ons hart, maar ook met ons verstand."

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).