Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Kippen die niet bang zijn voor mens worden groot

Hoenders die niet erg bang zijn voor mensen, zijn óók de hoenders die snel groeien en grote eieren leggen. Domesticatie van de kip begon dus waarschijnlijk ooit met het fokken van de tamste dieren. De grote eieren en het extra vlees op de botten kwamen daarna vanzelf. Dat concluderen Zweedse onderzoekers van de universiteit van Linköping uit een fokexperiment, dat zij woensdag beschreven in Biology Letters.

De Zweden fokten bankivahoenders (Gallus gallus). Deze Aziatische vogel geldt als de wilde voorouder van de gedomesticeerde kip. Die domesticatie begon ongeveer 8.000 jaar geleden. De Zweedse onderzoekers fokten nu twee lijnen bankivahoenders. In de eerste lijn fokten ze alleen met dieren die bang waren voor mensen. Deze hoenders renden luid tokkend rond of verstarden volledig zodra er een mens in hun hok verscheen. In de andere lijn fokten ze met dappere hoenders. Deze dieren trokken zich weinig aan van een mens in hun hok. De kloeke hoenders groeiden sneller dan de bangeriken. Mogelijk ligt dat aan het serotoninepeil: dat was hoger bij de dappere hanen. Serotonine beïnvloedt gemoedstoestand én darmstelsel.