Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Kijken: deze mannen bouwden het zonnestelsel op schaal na in Nevada

Twee Amerikanen hadden een mooi maar op zich eenvoudig idee: ons zonnestelsel nabouwen op schaal. De manier waarop ze dit deden leidde echter tot een verbluffend resultaat. Bekijk hier de video.

De Amerikanen Wylie Overstreet and Alex Gorosh hadden een mooi maar op zich eenvoudig idee: ons zonnestelsel nabouwen op schaal. De manier waarop ze dit deden leidde echter tot een verbluffend resultaat. Bekijk hier de video.

Stuk grond van 11 kilometer breed

Het tweetal vond een 11 kilometer breed drooggevallen rivierbed in de woestijn van Nevada. Ze besloten dit grote gebied te gebruiken voor hun project. Waarom ze zo’n enorme lap grond nodig hadden, legt Overstreet uit in het filmpje:

“Vrijwel alle afbeeldingen waarop wordt weergegeven hoe groot de Aarde ten opzichte van de maan is of de planeten ten opzichte van hun banen zijn niet op schaal. Wij kwamen erachter dat als je een correct beeld wil krijgen van hoe deze verhoudingen er werkelijk uitzien in het heelal, dat je zelf een model moet bouwen.”

Knikker

En dat deden ze. Ze berekenden dat als ze een Aarde ter grootte van een knikker gebruikten, ze een gebied van 11 kilometer breed nodig hadden om de banen van alle planeten in ons sterrenstelsel op de juiste schaal weer te geven. De zon is anderhalve meter in diameter.

De video begint met een citaat van astronaut James Irwin, die vertelt over hoe het zien van de Aarde vanuit de ruimte hem veranderde als mens. In Nevada is te zien hoe de banen van alle planeten lopen, hoe ver zij uit elkaar liggen en hoe groot ze zijn. Vooral de timelapse, waarin lichtjes de rondgang van de hemellichamen laten zien, is erg de moeite waard.

Perspectief

Volgens Overstreet kan hun project de mensheid perspectief bieden:

“Dit illustreert werkelijk onze plek in het universum.”