Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Japanse senaat debatteert over de defensiewet

Foto Toru Hanai/Reuters
Foto Toru Hanai/Reuters

Een stemming in het Japanse parlement leidde gisteren tot tumult en een vechtpartij onder de parlementariërs. De Sangin, de Japanse Eerste Kamer, ging akkoord met nieuwe, omstreden wetgeving die het leger in staat stelt in te grijpen bij internationale conflicten. Hierdoor is de invoering van de wet een stap dichterbij gekomen. Een speciale commissie van de Sangin ging gisteren akkoord.

Oppositieleden belaagden de ondervoorzitter van de commissie, Masahisa Sato (tweede van links) omdat ze het niet eens waren met de gevolgde procedure.

Er werd gisteren ook weer gedemonstreerd tegen de wetgeving, die het voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog mogelijk maakt dat Japanse troepen in het buitenland vechten. Japan heeft een pacifistische grondwet, die het Japanse leger aan banden legt. Volgens premier Shinzo Abe, die de wetgeving nog deze maand wil doorvoeren, is het Japanse veiligheidsbeleid aan herziening toe om weerstand te bieden aan bijvoorbeeld China. De VS zijn blij met de nieuwe aanpak. China zegt dat de nieuwe wet de regionale veiligheidssituatie „compliceert”.