Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Japans Hogerhuis voert omstreden oorlogswetten door

Leden van het Japanse Hogerhuis applaudisseren nadat ze de nieuwe oorlogswetten hebben aangenomen.
Leden van het Japanse Hogerhuis applaudisseren nadat ze de nieuwe oorlogswetten hebben aangenomen. Foto Reuters/Toru Hanai

Na drie dagen van hevig protest heeft het Japanse Hogerhuis veiligheidswetten, die de bevoegdheden van de krijgsmacht uitbreiden, goedgekeurd in een plenaire stemming. Daarmee komt definitief een einde aan de pacifistische Japanse grondwet van sinds de Tweede Wereldoorlog die voorschreef dat het leger alleen ter zelfverdediging in eigen land diende.

Het leger mag volgens de nieuwe wetten nu ook in het buitenland optreden en meedoen aan operaties van bondgenoten zonder dat Japan zelf in gevaar is. Volgens premier Shinzo Abe zijn de aanpassingen nodig om weerstand kunnen te bieden aan bedreigingen uit bijvoorbeeld China. De twee landen hebben al tijden een conflict over gebieden in de Oost-Chinese Zee.

Lees ook in NRC Handelsblad: Abe ontneemt Japanners hun pacifisme

Onze correspondent Kjeld Duits in Japan:

Twitter avatar KjeldDuits Kjeld Duits BREAKING
#Japan‘s Upper House just passed PM Abe’s security bills. SDF will be able to fight abroad for first time since end of WWII
Twitter avatar KjeldDuits Kjeld Duits Very sad to think that #Japan‘s soldiers will fight abroad again, albeit under strict limitations. Deeply admired its strict self defense.

Vandaag was de laatste horde die genomen moest worden voor premier Abe. Gisteren keurde een speciale commissie van het Hogerhuis de wetten al goed. Die sessie van het parlement verliep chaotisch en opgefokt. Pacifistische leden van de oppositie probeerden het sprekersgedeelte te bestormen en de stemming met geweld tegen te houden. Buiten voor het parlementsgebouw zijn al dagen protesten aan de gang van burgers, met name studenten, die de pacifistische grondwet liefst onveranderd zien en de huidige ingrepen als ontwettelijk beschouwen.

Twitter avatar KjeldDuits Kjeld Duits The situation in front of #Japan‘s parliament now. https://t.co/PZ4NuurktD

Alliantie met VS versterken

Het lagerhuis had de wetten al in juli aangenomen. De uitkomst van de stemmingen was te verwachten aangezien de partij van premier Abe een meerderheid heeft in beide huizen van het parlement.

Premier Abe heeft gezegd dat de nieuwe wetten Japan de kans bieden de militaire alliantie met de VS te versterken. Japan wil dat graag in het geval er bijvoorbeeld een oorlog uitbreekt op het Koreaanse schiereiland.