Hongarije bouwt nu ook hek langs grens met Kroatië

De Hongaarse premier Viktor Orbán.
De Hongaarse premier Viktor Orbán. Foto EPA / Filip Singer

Hongarije is begonnen met de bouw van een hek langs de grens met Kroatië. Het Oost-Europese land hoopt zo de vluchtelingenstroom vanuit dat land een halt toe te roepen. Dat heeft premier Viktor Orbán vandaag gezegd.

Dat meldt persbureau Reuters. Ook heeft de regeringsleider honderden militairen en politieagenten naar het grensgebied gestuurd. Volgens Orbán moet een eerste hek vandaag al worden voltooid. Dat komt te staan langs het 41 kilometer lange deel van de grens tussen Kroatië en Hongarije waar de afgelopen tijd het leeuwendeel van de vluchtelingen binnenkwam.

De afgelopen dagen verplaatsten vluchtelingen hun route richting het noorden van Europa: in plaats van de Hongaarse grens staken vluchtelingen de afgelopen tijd in groten getale de Kroatische grens over. Ook vanmorgen kwam een flinke groep mensen vanuit Servië Kroatië binnen, bij de grensovergang tussen Sid en Tovarnik.

Gisteren verhoogde Kroatië de paraatheid van het leger. Vandaag sloot het Balkanland vrijwel alle grensovergangen. Ook Slovenië krijgt inmiddels te maken met de komst van grote groepen vluchtelingen. Dat land is, in tegenstelling tot Kroatië, wel lid van de Schengenzone.

Niet eerste hek

Het is niet de eerste keer dat Hongarije een hek langs zijn grenzen optrekt. Eerder bouwde het land een 175 kilometer lang hek bij de grens met Servië. Hongarije zegt de vluchtelingenstroom niet meer aan te kunnen en heeft de noodtoestand in het zuiden van het land afgekondigd.

De Hongaarse autoriteiten maakten woensdag bekend dat ze 367 mensen hebben gearresteerd die alsnog probeerden het Oost-Europese land binnen te komen. Van hen hebben volgens Hongarije 316 mensen het hek beschadigd en zijn 51 mensen de grens overgestoken. Op deze overtredingen staat mogelijk respectievelijk vijf en drie jaar cel.

Criticus

Orbán geldt binnen de EU als een van de belangrijkste tegenstanders van de komst van grote aantallen vluchtelingen. Samen met zijn Slowaakse ambtgenoot Robert Fico verzet hij zich tegen verplichte asielzoekersquota, een idee uit de koker van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Laatstgenoemde wil met een verdeelsleutel 160.000 asielzoekers spreiden over de EU-lidstaten. Fico en Orbán vrezen dat het accepteren van honderdduizenden vluchtelingen “het christelijke karakter van Europa” in gevaar brengt.

Hongarije heeft hard opgetreden tegen de vluchtelingen, waarop de afgelopen tijd door diverse landen en organisaties kritiek is geleverd. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sprak vorige week in een rapport van “vreselijke” omstandigheden in Hongaarse detentiecentra. De politie in twee kampen in Röszke, bij de Servische grens, houdt migranten dagenlang vast voor registratie op plekken waar het “smerig” en “overbevolkt” is. Er een gebrek aan voedsel en aan medische zorg, schrijven medewerkers van de organisatie op basis van filmmateriaal en gesprekken met mensen. Hongarije houdt zich daarmee niet aan internationale verplichtingen, stelt Human Rights Watch vast.

Twitter avatar hrw Human Rights Watch Hungary: Abysmal Conditions in Border Detention http://t.co/2OCaLx8Lyn

Ook zette de Hongaarse autoriteiten traangas en waterkanonnen in tegen vluchtelingen die toch probeerden het land in te komen.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).