Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Hoe gebruikt de Amsterdammer zijn stad, wil de stadstekenaar weten

Amsterdam heeft een nieuwe stadstekenaar: Dieuwke Spaans. Met materiaal dat ze op straat vindt gaat ze werk maken dat haar kijk op de stad toont.

Werk van de vorige stadstekenaar.
Werk van de vorige stadstekenaar. Hamid el Kanbouhi

Stel je voor: Amsterdam, maar dan zonder inwoners. Welke gebruikerssporen laten de mensen achter? Dat is de vraag die de nieuwe stadstekenaar van Amsterdam, Dieuwke Spaans, het komende jaar in haar werk wil beantwoorden. Bij de opening van de kunstbeurs Amsterdam Drawing, afgelopen woensdag, werd de benoeming van Spaans bekendgemaakt door de Commissie voor de Tekeningen van het Amsterdam Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief. Zij ontvangt 10.000 euro om werken te maken – in Spaans’ geval grauwe, abstracte collages bestaand uit gevonden materiaal – die haar visie op de stad geven.

De vorige (en eerste) stadstekenaar Hamid el Kanbouhi was aanwezig bij de bekendmaking. In zijn kleurvolle werk met menselijke silhouetten ging hij het afgelopen jaar op zoek naar ‘de’ Amsterdammer. „Die bestaat niet”, concludeert hij, „omdat de stad constant in beweging is. Zelfs een Japanse zakenman in transit kan je daarom tot Amsterdammer rekenen.” Vanaf mei is het werk van Spaans in het Stadsarchief te zien.