Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Hier kom je vooral voor de rust en de ruimte

Bij Storm is een strandtent zonder strand, zonder zee, zonder water, op een desolate zandvlakte op Zeeburg waar binnenkort nieuwbouw komt. Dat de zaak wat uit de loop ligt is een understatement, maar dat mag de pret niet drukken. Je komt hier voor de rust en ruimte, het kijken naar de landzeilers en electrocrossers bij de buren en als je weer terug naar de stad fietst trotseer je wind en regen. En in het weekend neem je de kinderen mee, want zo’n zandbak hebben ze nog nooit gezien.

‘Grillen en chillen’, dat is het motto, en de meeste gerechten komen inderdaad van de houtskoolbarbecue die binnen in de grote, open keuken staat. Er is veel plek binnen, maar bij elk streepje zon wil iedereen hier buiten op het terras zitten. De kaart is uitermate bescheiden met slechts vier voorgerechten en zes hoofdgerechten, waaronder één voor vegetariërs. De wijnkaart is nog kleiner: één open witte, rode of rosé en nog een paar per fles.

Het is mij allemaal net iets te beperkt, vooral als blijkt dat waar wij ons zo op verheugd hadden er deze avond net niet is. Dus geen 24 uur buikspek met wicked tuna, geen cheesecake en ook geen Italiaanse nero d’avola in het glas. Wat jammer!

We gaan van start met een maïssoep met lemongrass-olie en popcorn (5,50), dat schijnt tegenwoordig in te zijn, en soft-shellcrab met o.a. wakamé (11,-). De soep is lekker stevig en pittig, prima dus, maar de popcorn die erop drijft is zacht, duidelijk niet vers gebakken. De soft-shellcrab heeft een goeie smaak en komt met lekkere zoetzure Japanse soja/chilisaus, maar is net iets te royaal door het beslag gehaald en daardoor te melig.

Bij de hoofdgerechten zijn we 100 procent carnivoor, dat lijkt ons het beste idee voor een grillrestaurant; er is één visgerecht (vandaag dorade), maar die laten we voor wat ’ie is. De sweet chilli ribs van Adam (16,50) komen in z’n geheel op tafel, dus twee enorme kluiven spareribs, niet echt een aantrekkelijke presentatie. De ribs zijn mals, maar de smaak is flauw, te weinig marinade en die heeft te weinig chilli’s. De coleslaw is vers en in orde, maar heeft amper dressing en nauwelijks smaak.

De ribeye (van 180 gram, 18,50) heeft een prima rooksmaak, maar is te dun gesneden en heeft niet dat lekkere, noodzakelijk royale vetrandje en komt ook nog medium rare op tafel, terwijl er om rare (rood dus) gevraagd was. De friet (4,50) is juist fantastisch, bruin en krokant, maar de stormy salade (3,50) is niets bijzonders.

Ondertussen drinken we rode en witte wijn waaraan je je geen buil kunt vallen (lees: saai) en een karaf water met munt en citroen. Sympathiek gebaar, gratis tafelwater, maar helaas is de munt hier en daar bruin.

Ten slotte maken we het diner compleet met twee desserts. Bij een eenvoudige zaak als deze kun je maar beter goed inkopen in plaats van matig zelf maken en dat hebben ze hier goed begrepen. De taarten komen van banketbakker Holtkamp en ook het ijs wordt elders gemaakt. Wij nemen hangop met rood fruit, notencrumble en bloedsinaasappelsorbetijs (6,50) en die is prima en lekker zuur, alhoewel de aangekondigde crumble eigenlijk praliné is. De manchego (schapenkaas) met chutney (7,-) is wel lekker, maar de chutney heeft erg veel mosterdzaad meegekregen.

Nou, al met al zijn er Bij Storm qua eten nog flink wat verbeterpunten. Het is terecht om hier een kleine kaart met simpele bbq-gerechten te voeren, maar juist dan moet dat wat je serveert van topkwaliteit zijn. En dat kan Bij Storm nog niet waarmaken. Gelukkig is de locatie aantrekkelijk, zijn de mensen buitengewoon vriendelijk en dat maakt dat de nieuwe zaak nog net een voldoende binnenharkt. Op naar een mooie nazomer!