Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Het ophelderingspercentage loopt ieder jaar terug.

Van alle misdrijven wordt maar 22 procent opgehelderd, zei D66-leider Pechtold.

„Vijf jaar VVD-bewindslieden en het is nog nooit zo’n puinhoop geweest op het ministerie van Justitie”, verzuchtte Alexander Pechtold erbij. De politie beschouwt een misdrijf als opgehelderd zodra er tenminste één verdachte voor is geregistreerd. In 2009, het jaar vóór de liberalen het ministerie van Justitie betrokken, lag het ophelderingspercentage voor alle soorten misdrijven volgens het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum op 25 procent. Dat is inderdaad hoger dan de 22,4 procent in 2013, het recentste bekende cijfer.

De hoogte van het ophelderingspercentage zegt alleen weinig over de prestaties van de politie en het OM. Er is immers alleen een verdachte geregistreerd. Dat wil niet zeggen dat diegene ook is vervolgd, veroordeeld en zijn eventuele straf heeft uitgezeten.

Kanttekening twee: het ophelderingspercentage daalt al decennia in Nederland, met slechts enkele jaren van stijging uitgezonderd. Volgens het CBS daalde het ophelderingspercentage van 30 procent in 1980 tot 23 procent in 2007. De suggestie van Pechtold dat er een direct verband bestaat tussen het dalende aantal opgeloste misdrijven en de maar wat aanrommelende VVD-bewindslieden is dus overdreven. Al met al beoordelen we deze uitspraken als half waar.