Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Corruptie en fraude

Harde val voor man achter Blatter

Fransman Jérôme Valcke na reeks beschuldigingen over zelfverrijking op non-actief gezet door FIFA.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke per direct op non-actief gesteld. De ethische commissie van de FIFA gaat onderzoek doen naar een serie beschuldigingen aan het adres van de Fransman. Dat maakte de voetbalbond gisteravond bekend.

Valcke is de rechterhand van scheidend FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Donderdag kwam de Fransman in opspraak omdat hij volgens documenten van een marketingbureau betrokken is geweest bij de illegale handel in kaartjes voor wedstrijden op het WK in Brazilië.

De tickets werden ver boven de prijs verkocht en de winst zou voor Valcke zijn. Verschillende media beschikken over deze documenten. Volgens een daarvan, The Guardian, vormen de e-mails geen bewijs voor zelfverrijking, maar wordt Valcke wel aangeschreven in verschillende e-mails. Valcke ontkent de aantijgingen, die hij „gefabriceerd en schandalig” noemt.

De voetbalbond, waarvan verschillende functionarissen door zowel Zwitserse als Amerikaanse autoriteiten worden verdacht van corruptie, heeft de algemeen secretaris tot dusver altijd gesteund. Eerder dit jaar raakte de Fransman in opspraak toen hij een betaling van 10 miljoen dollar bleek te hebben geaccordeerd aan Jack Warner, de voormalige voorzitter van de Concacaf, de overkoepelende voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Warner geldt als spil in verschillende corruptieaffaires en zou de betaling als wederdienst hebben gekregen voor zijn stem op WK-organisator Zuid-Afrika. De FIFA stelde dat de betaling door de Zuid-Afrikaanse overheid goedgekeurd was als steun aan de „Afrikaanse diaspora in de Caraïben”.

Bij het onderzoek naar het corruptieschandaal bij de FIFA werd volgens onbevestigde berichten ook de computer van Valcke in beslag genomen. De Fransman heeft zijn betrokkenheid bij corruptie altijd ontkend. „Mij valt niets te verwijten en ik voel me absoluut niet schuldig”, reageerde Valcke die zelfs zou overwegen om een gooi te doen naar het voorzitterschap.

Valcke, die carrière maakte als journalist en omroepdirecteur van het Franse Canal+, was van 2003 tot 2006 marketingdirecteur bij FIFA. Hij moest vertrekken als gevolg van de affaire waarbij FIFA de creditcardmaatschappijen Visa en MasterCard tegen elkaar uitspeelde als sponsors. Valcke had daarbij gelogen om hogere gelden af te dwingen. FIFA schikte in de rechtszaak die volgde voor een bedrag van tientallen miljoenen dollars. Een half jaar na Valcke’s vertrek haalde voorzitter Sepp Blatter hem terug als secretaris-generaal.