Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

GM koopt vervolging wegens defect slot af

Autoconcern General Motors betaalt 900 miljoen dollar (790 miljoen euro) om strafrechtelijke vervolging in de Verenigde Staten af te kopen.

De fabrikant verzweeg jarenlang een defect waardoor de motor zo maar kon uitvallen en het voertuig onbestuurbaar werd. Er worden ongelukken met in totaal 124 doden in verband gebracht met dit defect aan het contactslot in een aantal van GM’s kleinere modellen.

In 2014 riep het concern 2,6 miljoen auto’s terug om het defect te repareren. Maar de mechanische problemen waren intern al jaren eerder bekend. Volgens de Amerikaanse aanklager was het defect al in april 2006 bekend.

Volgens een van de onderzoekers is de tragiek dat het probleem al opgelost had kunnen worden voor 1 dollar per voertuig.

Tegen General Motors lopen vele rechtszaken van automobilisten die zeggen slachtoffer te zijn geworden van het verzwegen defect. Zij claimen schade door ongelukken, maar ook vanwege de gedaalde waarde van hun auto.

De autofabrikant heeft een fonds van 625 miljoen dollar ingesteld om mensen te compenseren. Sinds het bekend worden van het schandaal zijn vijftien werknemers op non-actief gesteld. GM brengt de boete ten laste van zijn resultaat in het derde kwartaal.

General Motors kreeg in 2009 bijna 50 miljard dollar van de Amerikaanse overheid om overeind te blijven in de kredietcrisis. (Bloomberg)