Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Gegijzelde interim-president Burkina Faso is weer vrij

Interim-president Michel Kafando van Burkina Faso is weer vrijgelaten. Dat heeft de leider van de coup bekendgemaakt op de staatstelevisie. Naast Kafando zijn ook twee gegijzelde ministers weer op vrije voeten.

Archiefbeeld van Michel Kafando.
Archiefbeeld van Michel Kafando. Foto EPA / Legnan Koula

Interim-president Michel Kafando van Burkina Faso is weer vrijgelaten. Dat heeft de leider van de militairen die hem gisteren tijdens een coup hadden gevangengenomen bekendgemaakt op de staatstelevisie, meldt Reuters. Naast Kafando zijn ook twee gegijzelde ministers weer op vrije voeten.

Gistermiddag namen soldaten bij een regeringsberaad de overgangspresident, de premier en enkele ministers gevangen. Alle instituties van de overgangsregering zijn volgens de coupplegers ontbonden en er is een nieuw bewind aangetreden onder leiding van generaal Gilbert Diendéré, een vertrouweling van de afgezette oud-president Blaise Compaoré.

“Ik bevestig dat president Kafando is vrijgelaten. Hij verkeert in goede gezondheid”, zei Diendéré. Premier Yacouba Isaac Zida is volgens hem onder huisarrest geplaatst.

Kafando kwam in Burkina Faso aan de macht nadat vorig jaar oktober bij een volksopstand Compaoré werd afgezet. De militairen die de coup gepleegd hebben zijn lid van een 1.200 man sterke presidentiële garde die trouw is aan de oude president. De interim-regering wilde de elite-eenheid ontbinden, waardoor de spanningen al maanden oplopen.

Correspondent Koert Lindijer legt vanochtend in nrc.next uit dat een confrontatie tussen de militairen die het oude regime steunden en de interim-regering vrijwel onvermijdelijk was:

Er staat veel op spel voor het corps. De elitesoldaten verdienen beduidend meer dan hun collega’s, een bevoorrechte positie die ze verliezen als ze opgaan in het reguliere leger.

Lees het hele stuk in nrc.next: Oude garde zet klok terug in Burkina Faso (€)