Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Saving Private Ryan

(Steven Spielberg, 1998). Alom geprezen, patriottistische en uiterst succesvolle oorlogsfilm van Spielberg kent klassiek begin waarin tot in de bloedigste details wordt getoond wat een infanterist ervaart die op 6 juni 1944 Omaha Beach betreedt. Deze intense, desoriënterende 25 minuten worden gevolgd door de zoektocht naar soldaat James Ryan (Matt Damon), die om propagandaredenen naar huis moet worden gebracht. Captain Miller (Tom Hanks) leidt een groep soldaten op zoek naar „een naald in een berg naalden”.