Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

My Week with Marilyn

(Simon Curtis, 2011). In 1956 kwam Hollywoodster Marilyn Monroe naar Engeland om er The Prince and the Showgirl op te nemen, onder regie van de Britse acteur Laurence Olivier. Monroe bracht haar kersverse echtgenoot Arthur Miller mee, maar ook acteercoach Paula Strasberg. Het onderhoudende My Week with Marilyn volgt de amusante perikelen achter de schermen, gezien vanuit het gezichtspunt van groentje Colin Clark (Eddie Redmayne). De 23-jarige Clark ritselde voor zichzelf een baantje als derde regieassistent en was naar eigen zeggen een vertrouweling voor Monroe (Michelle Williams), die in Engeland moeilijke tijden doormaakte. My Week with Marilyn gaat ook, net als The Prince and the Showgirl zelf, over de botsing tussen Europa en Amerika. Tussen Amerikaans acteren en Britse nuchterheid over het vak. Olivier (Kenneth Branagh) barst constant in woede uit over Monroes afhankelijkheid van Strasberg. Want hoe zinvol kan method acting zijn als Monroe de rol speelt van showgirl? „You just have to be sexy!” schreeuwt hij haar wanhopig toe als ze weer eens niet begrijpt wat de motivatie van haar personage is.

André Waardenburg