Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Er zijn 100.000 banen bij gekomen afgelopen vijf kwartalen

Dat zei premier Mark Rutte gisteren, in zijn inleidende toelichting op de Miljoenennota.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeit het aantal banen inderdaad weer sinds het tweede kwartaal van 2014. Opgeteld komt het totaal aantal nieuwe banen van die vijf kwartalen uit op 97.000. Dat zijn zowel voltijds- als deeltijdbanen en komt dus bijna neer op de 100.000 banen van de premier.

De premier zei erbij nog niet tevreden te zijn, omdat het aantal werklozen niet zo hard daalt als het aantal banen toeneemt. „Onder de streep zitten nog meer dan 600.000 mensen thuis. Dat vind ik simpelweg te veel”, zei Rutte.

In totaal nam het aantal werklozen in die afgelopen vijf kwartalen af met 76.000. Er kwamen wel banen bij, maar tegelijk meldden zich ook meer mensen op de arbeidsmarkt. Volgens het CBS zijn vooral meer vrouwen in deeltijd gaan werken. Mark Ruttes uitspraak is grotendeels waar.

Door Annemarie Kas en Floor Rusman