Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

En de clichéwinnaar is weer: klip en klaar

Taal Ze probeerden ze deze keer wat meer te vermijden: de politieke clichés. Maar het lukte amper. Wel toonde Pechtold introspectie.

Voor de liefhebber van het politieke cliché waren deze Algemene Politieke Beschouwingen genieten geblazen. De politiek leiders bezondigden zich de afgelopen twee dagen weer regelmatig aan het gebruik van afgesleten platitudes.

Afgelopen zaterdag publiceerde NRC een lijst met veelgebruikte politieke clichés uit de laatste tien jaar, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De nummer één van die lijst kwam ook nu weer als favoriet uit de bus: „klip en klaar”.

Ook „van tweeën één” kwam regelmatig langs. Vooral gebezigd door Alexander Pechtold. Maar het moet gezegd: de D66-leider toonde introspectie naar aanleiding van de publicatie in deze krant. Na een ferm „alle gekheid op een stokje” zei Pechtold verontschuldigend: „Dat is trouwens weer zo'n cliché. Ik gebruikte er te veel. ‘Van tweeën één’ moet ik ook niet meer zeggen.”

Andere clichés die het goed deden: „gratis geld bestaat niet” (CDA’er Buma), „pappen en nathouden” (SP’er Roemer) en „geen knip voor de neus waard” (PVV’er Wilders). Ook stak het kabinet volgens meerdere sprekers „de kop in het zand” en staat Nederland voor een „cruciaal moment” dan wel „historische keuze”. Halbe Zijlstra van de VVD strooide rijkelijk met één van zijn favoriete zegwijzen: „Voorzitter, het kan toch niet zo zijn dat...”

Een onverwacht pareltje kwam tot zeker zes keer toe uit de mond van premier Rutte: „maatwerk”. Hij gebruikte dit cliché, zoals dat hoort bij maatwerk, bij uiteenlopende onderwerpen als de krijgsmacht en kinderen die opgroeien in armoede. De clichékoning van dit debat was Halbe Zijlstra. Hij versloeg zijn collega’s door veel te klip- en klaren.

Er spraken zich ook nog professionele jury’s uit over de debatkunsten van de politici. Geert Wilders werd door het Nederlands Debat Instituut uitgeroepen tot beste debater. De grootste zwetser was Halbe Zijlstra. Hij kreeg net als vorig jaar de jaarlijkse Zwetsprijs.