Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

‘Drankje in park moet weer mogen’

Wie een roseetje drinkt in een stadspark kan een flinke boete krijgen. Dat moet anders.

Foto Thinkstock

De gebiedscommissie Rotterdam Centrum wil dat bewoners en toeristen weer een wijntje of een biertje kunnen drinken in de parken. Nu mag dat niet. Wie dat toch doet, krijgt een boete van 90 euro als de politie hem of haar betrapt. „De tijd dat de straten vol junks en zwervers lagen, ligt achter ons”, zegt gebiedsvoorzitter Suardus Ebbinge (D66). „Ik vertrouw erop dat Rotterdammers gezellig met een drankje erbij in het park kunnen barbecueën of picknicken.”

De parken die de gebiedscommissie aanwees om weer te mogen drinken zijn Het Park bij de Euromast, het Wijkpark Oude Westen (tussen de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg), het Museumpark en de Boompjeskade langs de Maas. Daar picknicken vooral toeristen sinds er groene gazons aangelegd zijn.

Voorafgaand aan het advies liet de gebiedscommissie een enquête uitvoeren onder bewoners en bezoekers van het centrum. Een meerderheid bleek drinken in het park mogelijk te willen maken. De bewoners van de buurt rondom de Boompjeskade vormen daarop een uitzondering. Van hen wil maar eenderde dat er weer alcohol gedronken mag worden.

Uit een advies van de directie veiligheid van de gemeente aan de gebiedscommisie blijkt echter dat deze het alcoholverbod voor het gehele centrum wil handhaven voor de periode 2016-2019. Reden is, zo schrijft de beleidsadviseur van de gemeente, dat de politie dan makkelijker kan optreden tegen dronkelappen die rondhangen in een park. Als de politieagent alleen zijn eigen waarneming in het proces-verbaal zou moeten noteren, zou handhaven lastiger zijn.

Ebbinge kan deze redenering wel volgen. Maar: „Makkelijker kunnen handhaven is wat mij betreft onvoldoende reden. Je ontneemt mensen wel een vrijheid.”

Het college besluit in november of er weer alcohol in de parken gedronken mag worden.