Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

‘Doe open’, roepen de agenten

Chaos op Rotterdam Centraal vanochtend. Een man had zich opgesloten in de Thalys-wc.

De politie op Rotterdam CS haalt de verdachte uit de hogesnelheidstrein Thalys van Amsterdam naar Parijs. De man had zich op het toilet verschanst en weigerde urenlang eraf te komen.
De politie op Rotterdam CS haalt de verdachte uit de hogesnelheidstrein Thalys van Amsterdam naar Parijs. De man had zich op het toilet verschanst en weigerde urenlang eraf te komen. Foto Robin Utrecht

Tegen acht uur ’s morgens is de sfeer nog gemoedelijk. De politiemannen die de zeven perrons op Rotterdam hebben afgesloten, grappen voor de roodwitte linten. NS medewerkers leggen aan reizigers uit dat een man met „onduidelijke bedoelingen” zich in de wc van de Thalys heeft verschanst. Er mag geen enkel risico worden genomen.

Sonja Zutt zat met haar man en twee dochters in de Thalys. Vanochtend om half zeven waren ze ingestapt op Schiphol op weg naar Parijs voor een lang weekend Disneyland. Dat is een cadeau voor de verjaardag van Vivian (9) die over een week tien wordt. Een half uur later, tijdens de stop in Rotterdam, springt een man de trein in, vlakbij het gezin van Sonja Zutt. Hij stapt meteen de wc in en sluit de deur. Medewerkers van de Thalys beginnen op de deur te bonzen, vertelt Zutt. „Doe open”, roepen ze. „Open de door!” Kom, zei ik tegen mijn kinderen, zegt Sonja Zutt. We gaan een coupé verderop zitten. „Ik vond het doodeng.”

Wat de familie Zutt dan niet ziet is hoe een lid van het arrestatieteam gehurkt op het spoor naast de Thalys zit. Zijn geweer houdt hij op de rand van het perron in de aanslag. Door de trein lopen leden van het arrestatieteam met lampen. Politie komt met speurhonden het perron op.

Vanaf de voetgangersbrug is het goed te volgen. Op een gegeven moment wordt een in het zwart geklede jongen op sportschoenen naar buiten getrokken. Hij lijkt slap. Korte tijd is hij goed te zien, het is een jongeman. Even later wordt hij weer de trein ingewerkt. Weer later wordt hij op een brancard door de hal gereden. Hij heeft een laken over zijn lichaam en hoofd. De wachtende reizigers filmen het tafereel met hun telefoon. Aan de achterkant van het station staat een ambulance klaar.

Twee uur later staat het gezin Zutt kleumend op het station. Ze kunnen geen kant op want de koffers liggen nog in de trein. Michelle (11) en Vivian maken foto’s met hun telefoon van de politie die met speurhonden over het perron wandelt. Een politieman ligt op het spoor naast de Thalys en heeft zijn geweer in de aanslag. Ook dat beeld vinden Michelle en Vivian bijzonder. „Dit maak je maar een keer in je leven mee”, zegt Michelle.

Beneden in hal van het station wordt na tienen de sfeer geïrriteerder. Spoorwegmedewerkers proberen in hun beste Engels internationale reizigers te helpen. Maar eigenlijk zit er maar een ding op: wachten.

Een groepje studenten dat International Event Management Studies aan het Albedacollege studeert, zit ook vast op het station. Zij vinden het niet zo erg. De school ligt aan de andere kant van het station, maar alles is afgesloten. Ook de fietstunnel zit dicht. Ze missen een blokuur economie, zeggen ze opgetogen. Yannique Meijerink uit Hoek van Holland staat er al sinds acht uur. Samen met Shanna van der Brugh (17) probeerde ze erachter te komen wat er aan de hand is. De meeste informatie krijgen ze via hun moeders die naar de televisie kunnen kijken. De dames hebben een app-groep en spreken altijd ’s morgens met elkaar en andere vriendinnen op het station af om samen naar school te lopen.

Stefanie Koorneef (18) heeft haar moeder geappt dat ze veilig op school zit. „Ze maakt zich zo snel ongerust, dat vind ik niet nodig. Ik vertel haar vanavond wel dat ik uren vastzat.”