Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Dodental explosie tankwagen Zuid-Soedan loopt op tot 182

In deze regio gebeuren zulke incidenten vaker. De trucks moeten vaak lange afstanden over hobbelige wegen afleggen en rijden door arme gebieden. Dit is niet de tankwagen die woensdag explodeerde.
In deze regio gebeuren zulke incidenten vaker. De trucks moeten vaak lange afstanden over hobbelige wegen afleggen en rijden door arme gebieden. Dit is niet de tankwagen die woensdag explodeerde. Foto ANP / Arie Kievit

Het dodental bij een explosie van een tankwagen in Zuid-Soedan eerder deze week, is opgelopen tot 182. Dat meldt persbureau Reuters. Een tankwagen met brandstof raakte woensdag van de weg ten westen van de hoofdstad Juba, waarna mensen geprobeerd hebben brandstof te tappen. De tankwagen explodeerde daarna.

Kort na de explosie stond het dodental op honderd en vijftig gewonden. De minister van Informatie van West-Equatoria, de zuidwestelijk gelegen staat van Zuid-Soedan, verklaarde toen al tegenover persbureau Reuters dat het dodental waarschijnlijk op zou gaan lopen:

“We hebben geen medische apparatuur. Deze mensen zullen het incident misschien niet overleven omdat we geen middelen hebben om de verbrande lichamen van de mensen te verzorgen.”

Slechte wegen

In deze regio gebeuren zulke incidenten vaker. De trucks moeten vaak lange afstanden over hobbelige wegen afleggen en rijden door arme gebieden. Zuid-Soedan, een van Afrika’s armste landen is verwikkeld in een burgeroorlog. Inmiddels is er een vredesakkoord getekend en hebben zij afgesproken de wapens neer te leggen.

Dit incident zou niet gerelateerd zijn aan dit conflict. “Dit was een ongeluk”, zei de presidentiële woordvoerder.