Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Hof: fiscus mogelijk in gebreke

De Nederlandse dividendbelasting kan in bepaalde gevallen strijdig zijn met het vrije verkeer van kapitaal in Europa. Dat heeft het Europese Hof van Justitie gisteren in een arrest bepaald. De Belastingdienst moet hierdoor mogelijk te veel geïnd geld terugbetalen. Om wat voor bedragen het gaat, is nog niet duidelijk. Het gaat in de zaak om twee particulieren die niet in Nederland wonen en de Franse bank Société Générale. Zij claimen dat ze meer belasting hebben moeten betalen over hun inkomsten uit aandelen in Nederlandse beursfondsen, dan particulieren en bedrijven in Nederland. Het hof vindt dat gekeken moet worden of daadwerkelijk sprake is van discriminatie. Wanneer hun belastingdruk inderdaad zwaarder is geweest, moet Nederland dat verrekenen. De zaak wordt nu terugverwezen naar de Hoge Raad in Den Haag. Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten het arrest uit Luxemburg te bestuderen en het oordeel van de Hoge Raad af te wachten. (ANP)