Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Dijkhoff: 55 procent meer asielaanvragen in augustus

Vluchtelingen in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs., waar sinds gisteren 500 vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen.
Vluchtelingen in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs., waar sinds gisteren 500 vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Het aantal vluchtelingen dat asiel heeft aangevraagd in Nederland lag in augustus 55 procent hoger dan een maand eerder. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff in een brief die deze avond aan de Tweede Kamer is verstuurd.

Volgens Dijkhoff deden 5358 migranten in augustus een eerste aanvraag voor een verblijfsvergunning in Nederland. In juli waren dat er nog 2992. Het ging vooral om Syriërs en Eritreeërs. Omdat er een registratieachterstand is, kan het daadwerkelijke aantal nog hoger liggen.

Lange wachttijd

Door de drukte heeft de IND ook grote moeite om de aanvragen verder te verwerken. In augustus lag de tijd tussen aanvraag en beslissing op gemiddeld 14 weken. Dijkhoff verwacht dat de wachttijd nog verder oploopt, omdat de migratiestroom deze maand nog verder is opgelopen.

Momenteel melden zich ongeveer drieduizend mensen per week aan in Nederland, terwijl dat begin deze maand nog 1800 was. De toestroom loopt bovendien nog verder op: de afgelopen dagen zo’n zevenhonderd per dag. Volgens Dijkhoff kan de asielketen in Nederland de instroom nog wel aan, “piepend en krakend”.

“Het zal duidelijk zijn dat die instroom de asielketen voor ongekende uitdagingen plaatst en dat alle scenario’s uit de kast getrokken zijn. Dat tot op dit moment het COA samen met de gemeenten voor elke asielzoeker een bed heeft kunnen realiseren, is dan ook een knappe prestatie die te danken is aan het harde werk van velen. Wanneer de huidige instroom nog enige tijd doorzet zal het niet eenvoudig zijn om iedereen een slaapplaats te kunnen bieden.”