Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Emoties lopen hoog op in Japanse Senaat

Een stemming in het Japanse parlement over een omstreden defensiewet leidde gisteren tot een vechtpartij onder parlementariërs. Oppositieleden belaagden de ondervoorzitter van de commissie, Masahisa Sato. Ze waren het niet eens met de procedure. Toch ging een commissie van de Sangin, het Japanse Hogerhuis, akkoord met wetgeving die het leger meer armslag geeft bij gewapende interventies, ook in het buitenland. Vandaag zou het hele Hogerhuis over de wet stemmen. Er werd gisteren ook weer betoogd tegen de wet. Japan heeft een pacifistische grondwet, die in principe alleen toestaat het leger in te zetten als Japan zelf wordt aangevallen. Volgens premier Shinzo Abe is het veiligheidsbeleid aan herziening toe om weerstand te bieden aan bijvoorbeeld China. (NRC)