Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

De Republikeinen vallen uit angst ‘The Donald’ nu echt aan

Republikeinse kandidaten drijven Donald Trump in het nauw bij tv-debat. Zijn voorsprong is te bedreigend.

„Het is tijd Donald Trump de oorlog te verklaren”, smeekte de Republikeinse strateeg Rick Wilson gisteren in webtijdschrift Politico. De miljardair heeft een kolossale voorsprong genomen in de peilingen en is nog altijd niet serieus aangevallen. Hij staat landelijk op 33 procent. De nummer twee, neurochirurg Ben Carson, staat op 18 procent.

De partijtop is in paniek aan het raken, en Trumps vijftien tegenstanders weten het ook niet meer. Wilson: „Ga het gevecht met The Donald eens aan. Jullie kunnen hem verslaan.”

Vannacht, tijdens het tweede Republikeinse televisiedebat, was er voor het eerst tegengas voor Trump. Het eerste debat, op Fox News, kon hij nog domineren.

Deze keer werd hij door de meeste andere kandidaten in het nauw gedreven. Hij leek zich geen raad met de situatie te weten.

Trump werd, telde website fivethirtyeight.com, 21 keer aangevallen – vaker dan Hillary Clinton negatief werd genoemd (16 keer).

Het debat, in de Reagan Library in Californië, duurde drie uur. Het podium was vol, en de onderwerpen – buitenlands beleid, belasting, migratie – lagen Trump niet allemaal.

Hij was weinig specifiek, zoals altijd, maar kwam daar deze keer niet mee weg. Wel nam hij de meeste spreektijd.

De enige vrouw snoert hem mond

Op de vraag hoe hij de Russische militaire aanwezigheid in Syrië zou hanteren, zei Trump: „Praten met Poetin, het goed met hem kunnen vinden. Met veel wereldleiders kunnen we het niet goed vinden. Zoals China, of de leiders van Mexico.”

De andere kandidaten maakten Trumps gebrek aan kennis van het buitenland belachelijk.

Een merkwaardig moment was de reactie van zakenvrouw en enige vrouwelijke kandidaat Carly Fiorina op laatdunkende uitspraken van Trump over haar uiterlijk. Fiorina kreeg 45 seconden om te antwoorden, maar hield het bij één zin: „Overal in het land hebben vrouwen gehoord wat meneer Trump zei.” Trump oogde aangeslagen en zei nog dat hij Fiorina heel mooi vond.

Het Republikeinse veld is overvol, en kandidaten hebben nog maar een paar maanden om zich te onderscheiden. Op 1 februari beginnen de voorverkiezingen in de staat Iowa en geldschieters hebben weinig geduld met achterblijvende kandidaten.

In de peilingen staat alleen neurochirurg Ben Carson nog enigszins bij Trump in de buurt. Carson laat Trump meestal met rust. Hij corrigeerde Trump vannacht maar half, toen Trump de theorie ontvouwde dat vaccinaties autisme veroorzaken. Carson en Ted Cruz zijn vriendelijk voor Trump, en hopen zo te profiteren als hij een val maakt in de peilingen.

Het debat van afgelopen nacht moest met name Jeb Bush, Marco Rubio en Carly Fiorina (volgens veel Republikeinen de winnaars) een zet geven. Strateeg Rick Wilson twitterde naderhand: „Donald Trump: slechte, slechte avond. Nietig, dom, beperkt. (Fans maakt dat niet uit.)”