Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

De hardst groeiende beroepsgroep in ons land is die van zorgmanager

Dat zei Emile Roemer (SP) tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen.

Hoeveel politici ook zeggen te houden van de ‘menselijke maat’, in de praktijk komt er weinig van terecht. Dat is althans de analyse van SP-fractieleider Emile Roemer, die vindt dat mensen in het ons land nog steeds afleggen tegen cijfers en systemen. Een voorbeeld: het feit dat zorgmanagers de snelst groeiende beroepsgroep van Nederland vormen.

Roemer baseerde zich op een onderzoek van het Centraal Planbureau, ‘Baanpolarisatie in Nederland’. Dit afgelopen juli verschenen rapport onderzocht de gevolgen van robotisering voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

De conclusie: vooral banen in het midden van de arbeidsmarkt verdwijnen. Medewerkers in de drukkerij en kunstnijverheid worden het vaakst overbodig, terwijl de beroepsgroep van zorgmanagers onstuimig groeit: tussen 1996 en 2014 kwam er jaarlijks 11,8 procent bij. Hiermee gaan de managers inderdaad aan kop, dus de uitspraak is waar.