De btw vervalt voor de alternatieve geneeskunst

De reguliere geneeskunde draagt geen btw af. En de alternatieve behandelaar voortaan ook niet, oordelen hoge rechters.

Acupunctuur kan onder andere met naalden in het oor. Foto Frank Muller/HH
Acupunctuur kan onder andere met naalden in het oor. Foto Frank Muller/HH

Acupuncturisten, chiropractors en andere alternatieve artsen en behandelaars hoeven geen omzetbelasting (btw) meer af te dragen. Dat blijkt uit een serie recente uitspraken van belastingrechters en de Hoge Raad. Kern daarvan is dat de fiscus geen onderscheid mag maken tussen ‘alternatieve’ en normale medische handelingen.

Daarmee valt de basis weg onder het kabinetsbeleid om alternatieve behandelingen duurder te maken dan verrichtingen van reguliere artsen. Sinds 1 januari 2013 moeten alternatieve artsen 21 procent btw afdragen over de omzet die zij behalen met behandelingen zoals acupunctuur, chiropraxie en homeopathie. Reguliere behandelingen zijn vrijgesteld van btw.

De maatregel, die 65 miljoen euro op jaarbasis moest opleveren, werd ingevoerd na een succesvolle lobby door de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij (NVTK) in de maanden voorafgaand aan het lenteakkoord van 2012.

Als gevolg van die maatregel gingen de prijzen van alternatieve behandelingen omhoog en daalde het aantal patiënten en consulten.

De fiscus gaat nu eerst praten

Nu de maatregel wordt teruggedraaid, gaat de Belastingdienst de komende weken in gesprek met beroepsverenigingen van alternatieve artsen om de praktische implicaties te bespreken. Dat zegt een woordvoerder van de dienst.

Antsje Boersma van de Nederlandse Chiropractoren Associatie NCA zegt dat zij volgende week een afspraak heeft bij de fiscus. „Dit heeft verregaande implicaties. Sommige bij ons aangesloten chiropractors krijgen grote bedragen aan btw terug. En we hebben allerlei vragen, bijvoorbeeld over mensen die in de tussentijd hun praktijk hebben verkocht of met pensioen zijn gegaan.”

De NCA heeft namens haar leden twee proefprocessen gevoerd tegen de btw-plicht. De eerste werd eind mei gewonnen in Breda. De Belastingdienst zag vervolgens af van een tweede proefproces, dat begin september in Arnhem zou dienen.

Vorige week bleek dat de btw-plicht van acupuncturisten evenmin standhoudt bij de Belastingkamer in Den Bosch. Acupuncturist Toine Korthout uit Sleeuwijk vocht daar zijn aanslag aan en kreeg van de Belastingkamer op vrijwel alle punten gelijk.

„De patiënt wint”, zegt Roland Pluut van de Nederlandse Patiënten Vereniging voor Acupunctuur. „Wij hebben ons tegen de invoering verzet en 50.000 handtekeningen verzameld. Patiënten moeten acupunctuur vaak zelf betalen, en hoeven daar nu niet ook nog eens belasting over te betalen.”