Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De Appel ontslaat directeur

Het bestuur van kunstcentrum De Appel in Amsterdam heeft directeur Lorenzo Benedetti ontslag aangezegd. Hij werd vijftien maanden geleden aangesteld als opvolger van Ann Demeester, die overstapte naar het Frans Hals Museum.

Benedetti, die hiervoor directeur was van De Vleeshal in Middelburg, stond bekend als een curator die zich puur op de kunst richtte. Zijn tentoonstellingen werden door critici zeer wisselend ontvangen. In 2013 was hij curator van het Nederlands Paviljoen op de Biënnale van Venetië. De tentoonstelling van Mark Manders die hij daar maakte werd over het algemeen goed gewaardeerd.

Alexandra van Huffelen, bestuursvoorzitter van De Appel, benadrukt dat het vertrek van Benedetti niets te maken heeft met zijn artistieke kwaliteiten, maar met een „verschil van inzicht over het beleid”. Er wordt op korte termijn een artistiek adviseur aangesteld. Ondertussen wordt uitgekeken naar een nieuwe directeur.

Bij andere kunstinstellingen is de verrassing groot. „Met Lorenzo heeft het bestuur vorig jaar voor een eigenzinnige directeur gekozen. Ze wisten wat voor vlees ze in de kuip hadden”, zegt Arno van Roosmalen van Stroom in Den Haag. „Hij heeft weinig tijd gekregen om te laten zien wat hij kan.”

Defne Ayas, directeur van Witte de With in Rotterdam, dat een nauw partnerschap heeft met De Appel, is bezorgd. „Wij zullen de ontwikkelingen bij De Appel, waar wij onder meer elk jaar een benefietdiner mee organiseren, op de voet volgen.”