Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Magda Berndsen (65) verlaat de Tweede Kamer

Magda Berndsen
Magda Berndsen Foto anp

D66’er Magda Berndsen verlaat per 1 november de Tweede Kamer. Volgens het Kamerlid is het heen en weer reizen tussen Den Haag en haar woonplaats in Friesland „te zwaar” geworden. Berndsen (65) zit sinds 2010 in het parlement. Daarvoor was ze korpschef in Friesland. In die functie ontving ze jarenlang onterecht onder andere een huurvergoeding, zo onthulde deze krant in 2011. Daarop betaalde ze een deel van dit bedrag terug. In de Tweede Kamer voerde Berndsen het woord over politie en justitie. Ook was ze voorzitter van de Kamercommissie die Guido van Woerkom voordroeg als Nationale Ombudsman. De commissie had zijn achtergrond niet diepgravend genoeg onderzocht – na veel gedoe trok hij zich terug. Rechter Judith Swinkels komt nu als eerste in aanmerking om Berndsen op te volgen als D66-Kamerlid. (NRC)