Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

FIFA-topman Valcke geschorst

Wereldvoetbalbond FIFA heeft Jérôme Valcke, de tweede man achter voorzitter Sepp Blatter, gisteravond per direct op non-actief gesteld. Ook begint de FIFA een onderzoek naar de corruptiebeschuldigingen aan het adres van Valcke, zo meldde de bond in een verklaring. De secretaris-generaal van de voetbalbond wordt verdacht van het betalen van tien miljoen dollar (bijna 8,8 miljoen euro) aan smeergeld aan voormalig FIFA-topman Jack Warner. Valcke zou het geld in 2008 op rekeningen hebben gestort voor een voetbalontwikkelingsfonds in de Caraïben. Die rekeningen werden beheerd door de van Trinidad en Tobago afkomstige Warner. Hij zou het geld hebben gekregen om zijn steun uit te spreken voor de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2010 aan Zuid-Afrika. Ook de naam van FIFA-baas Sepp Blatter werd onlangs op negatieve wijze in verband gebracht met dat WK. Volgens de Zwitserse omroep SRF zou hij de tv-rechten voor dat toernooi ver onder de waarde hebben verkocht aan Warner. Het was voor het eerst dat de naam van de scheidend voorzitter opdook in dubieuze contracten.

Blatter kondigde in juni van dit jaar aan af te treden als FIFA-baas, vlak nadat de bond werd opgeschrikt door een groot corruptieschandaal. Maar liefst negen functionarissen van de bond worden verdacht van wanpraktijken, zoals het aannemen van steekpenningen.

Eerder deze week maakte de Zwitserse justitie bekend dat de corruptie bij de bond dusdanig groot was dat het onderzoek „nog niet eens halverwege” was. Ook lieten de aanklagers doorschemeren dat er nog meer arrestaties gaan volgen.