Nederlanders geven meer geld uit, consumentenvertrouwen stabiel

Voor de vierde maand op rij is het consumentenvertrouwen gelijk gebleven.
Voor de vierde maand op rij is het consumentenvertrouwen gelijk gebleven. FotoL ANP XTRA/LEX VAN LIESHOUT

De uitgaven in de maand juli liggen 1,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het consumentenvertrouwen in Nederland is ten opzichte van een maand geleden bijna niet veranderd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het vertrouwen daardoor al vier maanden op hetzelfde niveau.

Kwam het vertrouwen in augustus nog uit op 6, daar is dat in september 5. Dat is hoger dan het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar (min acht). De lichte daling wordt veroorzaakt doordat consumenten minder positief zijn over de economie. Ook de koopbereidheid ligt iets lager.

Het consumentenvertrouwen in Nederland bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit, met 27. In februari 2013 werd het dieptepunt gemeten: min 44.

Meer bestedingen

Het CBS meldt vanochtend verder dat Nederlanders in de maand juli 1,3 procent meer hebben besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral de aanschaf van duurzame goederen zat in de lift met 5,4 procent. Volgens het CBS is dat te verklaren door de heropleving van de huizenmarkt, waardoor er meer behoefte is aan spullen voor woninginrichting en apparaten.

Ook aan gas- en motorbrandstoffen werd meer geld besteed: 1,5 procent. Aan diensten zoals woninghuur of reizen met het openbaar vervoer gaven Nederlanders 0,9 procent meer uit. Die categorie is goed voor de helft van alle consumptieve bestedingen in Nederland. De uitgaven aan voedings- en genotsmiddelen daalden in juli met 1,6 procent.

Twitter avatar statistiekcbs CBS #Consumenten geven in juli opnieuw meer uit, vooral aan woninginrichting en huish. apparaten http://t.co/dvBsMHeTlq http://t.co/wlZbFhfcoG