Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

COA-baas: ‘Komst van migranten is verrijking’

Kroatië sluit grenzen, Duitsland ziet gevaar voor Europa.

De groeiende toestroom van asielzoekers en migranten naar Nederland is een kans om de samenleving te verrijken. Dat heeft Gerard Bakker, de voorzitter van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gezegd in een interview met deze krant. „Een derde van de mensen die nu binnenkomen is, grosso modo, academisch opgeleid, eenderde op hbo/mbo-niveau en eenderde lager opgeleid.” De COA-directeur onderstreept dat het gaat om mensen die hier voor langere periode komen wonen.

Kroatië heeft gisteren intussen de meeste grenzen met Servië gesloten. Omdat Hongarije al sinds dinsdag de grens met Servië hermetisch afsluit, heeft de migrantenstroom zich naar het westen verplaatst, naar Kroatië. De afgelopen dagen zijn daar 11.000 mensen de grens over gekomen. Het land zegt deze stroom niet aan te kunnen en heeft daarom de grens gesloten. Kroatië overweegt het leger in te zetten om de situatie aan de grens met Servië onder controle te houden.

Een paar honderd mensen zijn overgebracht naar een opvangcentrum in de hoofdstad Zagreb, maar aan de grens bivakkeren duizenden migranten in de open lucht. Slovenië, het volgende land op de route naar Duitsland, heeft gisteren het treinverkeer met Kroatië stilgelegd. Honderden migranten die al de grens over waren, zouden worden teruggestuurd.

In een interview met Bild waarschuwt de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel vanmorgen dat Europa in gevaar is en dat Duitsland niet in zijn eentje het vluchtelingenprobleem kan oplossen.

Hij vindt dat landen die geen vluchtelingen willen opnemen, gestraft moeten worden omdat zij de Europese waarden van medemenselijkheid en solidariteit schenden. „Wie onze waarden niet deelt, kan op termijn ook niet op ons geld hopen. Als het zo doorgaat, is Europa in gevaar.” Gabriel onderstreepte ook dat asielzoekers uit landen waar geen oorlog of vervolging is, snel terug moeten.

Wegens de groeiende problemen is voor woensdag een extra eurotop bijeengeroepen in Brussel.

De vereniging van woningcorporaties Aedes overlegt met het kabinet over de huisvesting van mensen met een verblijfsstatus, die dus voorlopig in Nederland mogen blijven. Gemeenten zijn verplicht voor een groeiend aantal mensen een woning te regelen en kloppen daarvoor aan bij de corporaties. Die stuiten echter op praktische bezwaren en onmogelijkheden in de wet, zowel voor de huisvesting op korte als op lange termijn. „Er zijn twee dingen die we moeten doen: de tijdelijke piek oplossen en voor langere termijn slimmer beleid voeren", aldus voorzitter Marc Calon.