Canon, Honda en Panasonic. Japanse spullen komen uit Japan

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Japan is weer in trek. Door de dalende koers van de Japanse yen zijn Japanse spullen, van horloges tot brommers, goedkoper geworden en als gevolg worden steeds meer Japanse goederen weer in Japan geproduceerd. Dat schrijft de Financial Times.

Of dat veel banen oplevert betwijfelt de krant. De nieuwe fabrieken in Japan worden vooral bestierd door robots. Canon wil bijvoorbeeld tegen 2018 de productie van digitale camera’s volledig automatiseren.

Na Alibaba valt de Chinese tech-sector terug op de beurs

De beursgang van Alibaba een jaar geleden was op de dag zelf een daverend succes. Maar sindsdien is het stil wat betreft Chinese tech-bedrijven op de beurs. Dat meldt The Wall Street Journal. De grote successen blijven uit.

Alibaba zelf heeft er ook last van. Het aandeel is in het afgelopen jaar niet meer waard geworden dan kort na de beursgang. Ook andere bedrijven hebben het moeilijk. De hype rond Chinese bedrijven is geluwd, oordeelt de krant. Beleggers stellen vaker kritische vragen en zijn minder snel bereid in te stappen.

Nieuw normaal: zuinige Chinese consumenten

De boodschap van Wang Jianlin was somber. De topman van de Dalian Wanda Group kondigde deze zomer aan dat hij 46 van de 90 warenhuizen van zijn keten sluit. Te weinig animo onder Chinese shoppers, oordeelde hij. Dat begint een trend te worden, constateert de Nikkei Asian Review.

Consumenten zeggen liever te willen sparen. Ze zeggen schulden te hebben, huur te moeten betalen en, in tegenstelling tot het verleden, niet zeker te zijn dat hun inkomen zal stijgen.

    • Melle Garschagen