Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Baroeg: metal is geen hobby, het is een levensstijl

Morgen begint de achtste editie van Baroeg Open Air, dat ieder jaar meer bezoekers trekt. Het geheim? en ontrafelen de aaibaarheid van de voormalige jongerensoos in zes clichés.

De Baroeg, metaltempel in Lombardijen. „Dit is een echte rockstad.”
De Baroeg, metaltempel in Lombardijen. „Dit is een echte rockstad.” Foto Marcel Wagenaar

Het begint allemaal bij de muziek”, zegt directeur/programmeur Leon van Rijnsbergen. „Iedereen is liefhebber. De muziek is de reden dat mensen Baroeg opzoeken, en waarom ze terug blijven komen.” Het woord ‘passie’ doemt op in de conversatie en dat is hier geen holle term. Zie bijvoorbeeld de harde kern van tachtig vrijwilligers, die de vier betaalde krachten omringt. In het weekend van Baroeg Open Air, in het Zuiderpark, stijgt hun aantal tot tweehonderd. „Wat zij doen, gaat verder dan eens een bardienst draaien”, stelt pr-man David Kuiper. „Van flyerontwerp tot wc’s schrobben, het wordt grotendeels door de vrijwilligers gedaan.”

Het duo krijgt bijval van Erik de Boer, die acht jaar voorzitter was en in augustus afzwaaide. Die hoge mate van hulp is onlosmakelijk verbonden met de metalscene, zegt hij: „Metal is geen hobby, het is een levensstijl. Je wordt geboren als metalhead en dat blijf je.”

Hij haalt graag een voorbeeld aan van een paar jaar geleden. „Eén van onze vrijwilligers moest op stel en sprong zijn huis uit. Hij liet dat op woensdagavond weten, en de volgende ochtend stonden er twintig man op zijn stoep.”

Feest voor oud...

Baroeg, in Lombardijen, gaat op de nostalgische toer met avonden als Blokhut Live, een reünie van het roemruchte rockcafé vlak bij Ahoy. Blokhut Live staat garant voor volle bak. „Voor ons is het een manier om ook die mensen aan ons te binden”, zegt Van Rijnsbergen. „Want we zien hen graag terug op andere avonden.”

...en nieuw

Baroeg organiseert ook talentenjachten. Via Rock Central, dat Baroeg samen met SKVR organiseert, krijgen beginnende bands een podium. Er is de Battle 4 BOA, waar bands strijden voor een plek op het festival, de landelijke Metal Battle én Baroeg is vertegenwoordigd op het Eendracht Festival. „Dit jaar kwamen ruim tweehonderd man in WORM kijken naar beginnende bands die wij daar presenteerden”, zegt Van Rijnsbergen. „Daar stond ik wel van te kijken. Dus nee, van verschraling is in Rotterdam geen sprake. Dit is een echte rockstad.”

Niche, maar niet marginaal

„Voor ons is metal geen gimmick of een manier om de baromzet omhoog te krikken”, stelt Kuiper. „Met iets specifieks als doom bijvoorbeeld trekken we het hele weekend een volle zaal. Dat komt omdat we echt heel diep graven in dat genre.”

Metal is, zo stelt Van Rijnsbergen, serious business. „Ja, wij nemen het heel serieus. Je moet weten wat er speelt om te blijven verrassen.”

Die ernst resulteert in een loyaal publiek. Zo trok Baroeg Open Air vorig jaar 7.500 bezoekers, drie keer zoveel als de eerste editie, en ruim vijftig bands meldden zich voor een plek op het Talent Stage.

Ook de gemeente snapt dat Baroeg een speler van belang is, merkte De Boer. Zo zit het podium sinds zeven jaar in het cultuurplan: „Blijkbaar timmeren we goed aan de weg.”

Gunfactor

De optelsom van een Baroegfamilie met hun enthousiaste expertise leidt tot een belangrijk voordeel: de gunfactor. „Onze headliner van vorig jaar, BoltThrower, kon op andere festivals drie keer zoveel gage vangen”, beaamt Van Rijnsbergen. „Toch kiest de band voor ons.”

Van tegenslag groei je

Soms zit het mee, soms zit het tegen, en soms zit het héél erg tegen. Baroeg weet daar alles van, sinds in juni 2007 bij een vechtpartij een bezoeker werd doodgeslagen. De gemeente verweet Baroeg nalatigheid en gooide de tent drie maanden dicht. „Dat voelde heel dubbel”, herinnert Kuiper zich. „Maar het heeft geleid tot een professionalisering waar we nu nog profijt van hebben.”

Van Rijnsbergen: „We verbouwden met eigen geld en op eigen kracht het pand. De bezem ging ook door de organisatie.” Nog beter de diversiteit binnen de scene laten zien, nog veiliger voor bezoekers, professioneler gerund en steviger geworteld in Lombardijen. Gezien de meest recente activiteit in Baroeg is dat gelukt. „Een paar dames uit de buurt organiseren hier zaterdag een high tea”, grijnst Van Rijnsbergen. „Compleet met roze aanplakbiljetten.”