Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Asielzoekers krijgen gratis huizen, voetbal en relatietherapie

Geert Wilders noemde tijdens het debat een groot aantal zaken die asielzoekers volgens hem gratis krijgen, waaronder een huis en relatietherapie; ook mogen ze volgens hem ‘gratis naar het voetbal’.

Wilders noemde nog meer dingen die asielzoekers volgens hem gratis krijgen, maar we checken er drie.

Eerst de woningen. De term ‘asielzoekers’ is hier niet goed gekozen, want alleen vluchtelingen met een verblijfsvergunning (‘statushouders’) hebben recht op een sociale huurwoning. Die moet gewoon betaald worden, hoewel de gemeente de huur de eerste maand vaak voorschiet. Ook krijgt de statushouder als dat nodig is een lening om het huis in te richten. Vervolgens moet hij wel zijn huur betalen, waarvoor hij zijn bijstandsuitkering kan gebruiken. De voorschotten worden ingehouden op zijn uitkering.

Dan de relatietherapie. Er bestaat een uitgebreid document met richtlijnen voor de gezondheidszorg voor asielzoekers. Zij mogen gebruikmaken van de GGZ wanneer ze een verwijzing hebben van de huisarts. Er wordt expliciet bij vermeld dat asielzoekers geen aanspraak kunnen maken op hulp bij relatieproblemen. Wel kunnen ze bij een maatschappelijk werker terecht wanneer ze last hebben van ‘relatieproblematiek’. Het gaat om maximaal 10 uur per 2 jaar.

De stelling dat asielzoekers ‘gratis naar het voetbal mogen’ ten slotte is overdreven. FC Groningen nodigde 800 asielzoekers vorige week uit om naar de bekerwedstrijd met FC Twente te komen kijken. Dit is een incidentele aardigheid, die dus niet inhoudt dat alle vluchtelingen bij aankomst in een azc een seizoenskaart krijgen van de dichtstbijzijnde voetbalclub.

We beoordelen de uitspraak dat asielzoekers al deze dingen krijgen als half waar.