Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Vluchtelingen

‘Asielzoekers krijgen gratis huizen, voetbal en relatietherapie’ Geert Wilders (PVV)

Asielzoekers krijgen een groot aantal zaken gratis, zei PVV-fractieleider Geert Wilders. We checken er drie die hij noemde: een huis, relatietherapie en dat ze ‘gratis naar het voetbal’ mogen.

Eerst de woningen. De term ‘asielzoekers’ is hier niet goed gekozen, want alleen vluchtelingen met een verblijfsvergunning (‘statushouders’) hebben recht op een sociale huurwoning. Die moet gewoon betaald worden, hoewel de gemeente de huur de eerste maand vaak voorschiet. Ook krijgt de statushouder als dat nodig is een lening om het huis in te richten. Vervolgens moet hij wel zijn huur betalen, waarvoor hij zijn bijstandsuitkering kan gebruiken. De voorschotten worden ingehouden op zijn uitkering.

Dan de relatietherapie. Er bestaat een uitgebreid document met regels voor de gezondheidszorg voor asielzoekers. Zij mogen gebruikmaken van de GGZ wanneer ze een verwijzing hebben van de huisarts. Er wordt expliciet gemeld dat asielzoekers geen aanspraak kunnen maken op hulp bij relatieproblemen. Wel kunnen ze bij een maatschappelijk werker terecht bij ‘relatieproblematiek’. Het gaat om maximaal 10 uur per 2 jaar.

De stelling dat asielzoekers ‘gratis naar het voetbal mogen’ ten slotte is overdreven. FC Groningen nodigde 800 asielzoekers vorige week uit om naar de bekerwedstrijd met FC Twente te komen kijken. Dit is een incidentele aardigheid; vluchtelingen krijgen bij aankomst in een azc niet een seizoenskaart krijgen van de dichtstbijzijnde voetbalclub.

We beoordelen de uitspraak van Wilders dat asielzoekers deze drie dingen gratis krijgen als half waar.

Tekst: Floor Rusman