Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Twee mannen in Eindhoven opgepakt voor grootschalige mensensmokkel

Twee Syriërs zijn opgepakt omdat ze worden verdacht van het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa. Volgens het Openbaar Ministerie verbleven de mannen in Eindhoven.

Vluchtelingen op straat op het Griekse eiland Lesbos.
Vluchtelingen op straat op het Griekse eiland Lesbos. Foto: ANP / Arie Kievit

Twee Syrische mannen zijn door de Koninklijke Marechaussee gearresteerd op verdenking van het smokkelen van honderden Syriërs. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend. De twee verbleven in Eindhoven.

De hoofdverdachte, een 35-jarige man, organiseerde transporten van vluchtelingen door auto’s en chauffeurs te regelen. De andere opgepakte man is de 26-jarige neef van de hoofdverdachte; hij wordt onder meer verdacht van het ronselen van vluchtelingen in Hongarije en Oostenrijk.

Volgens een woordvoerder van het OM is het voor het eerst dat er verdachten worden opgepakt die op deze schaal actief waren in de mensensmokkel.

Langdurig onderzoek naar hoofdverdachte

De aanhoudingen zijn het resultaat van een onderzoek naar de 35-jarige hoofdverdachte, dat een jaar geleden startte. Tijdens het onderzoek had de man duizenden telefoongesprekken met andere smokkelaars in het buitenland.

De man haalde de vluchtelingen via Griekenland, Oostenrijk en Hongarije op. Er waren vaste locaties in Milaan, Athene, Wenen en Boedapest waar vluchtelingen verbleven. Zij betaalden vooraf een deel van de reissom contant, om bij aankomst de rest van het bedrag aan de chauffeur te voldoen.

De winsten van de smokkelaars werden via een ondergrondse bankier naar Nederland gesluisd. Stromannen zorgden ervoor dat de overboekingen internationaal werden ontvangen en betaald. Een vrouwelijk familielid van de hoofdverdachte in Eindhoven hield contante bedragen in bewaring; zij is vorige week ook gearresteerd.

Gisteren maakte de Koninklijke Marechaussee bekend vorig jaar 180 verdachten te hebben opgepakt die zich op kleinere ook met mensensmokkel bezighielden.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).