Fed durft renteverhoging niet aan

Het bestuur van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, houdt de historisch lage rente van tussen de 0 en 0,25 procent ongewijzigd. Dit maakte de Fed gisteravond na een vergadering bekend. Beleggers en economen hadden met spanning uitgekeken naar de vergadering. Fed-voorzitter Janet Yellen had in juni gezinspeeld op een renteverhoging later dit jaar.

Dat zou het einde hebben ingeluid van een lange periode van extreem lage rentes, die begon in december 2008. In augustus dat jaar was de bank Lehman omgevallen. De centrale bank wil met de lage rente de economie aanjagen.

Inmiddels doet de Amerikaanse economie het goed. De economische groei bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 3,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De werkloosheid blijft dalen en ligt nu iets boven de 5 procent.

Toch durft de Fed een renteverhoging nu niet aan. Het bestuur ziet vooral risico’s voor de economie en voor de inflatieontwikkeling. In een persconferentie zei Yellen: „De inflatie blijft onder de langetermijndoelstelling van 2 procent.” Sommige inflatie-indicatoren zijn verder omlaag gegaan sinds de Fed de vorige keer vergaderde, in juli.

De Fed heeft een dubbel mandaat: de lange-termijndoelstelling voor inflatie van 2 procent én de werkloosheid bestrijden. Volgens Yellen zijn er voor beide doelstellingen risico’s bijgekomen. „Grotere onzekerheid over de groei in China en in andere opkomende landen heeft gezorgd voor schommelingen op de financiële markten.” Dit kan de Amerikaanse groei, en daarmee ook de inflatie vertragen, zei ze.

Vier van de twaalf Fed-bestuursleden denken dat er pas na dit jaar een renteverhoging komt.

    • NRC