Economie

ACM wil dat tarieven ziekenhuizen openbaar worden

Operatiekamer in het operatiecentrum van het Academisch Medisch Centrum (AMC).
Operatiekamer in het operatiecentrum van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Foto ANP / Koen van Weel

Toezichthouder ACM pleit ervoor om de tarieven die ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar afspreken openbaar te maken. Volgens de mededingingsautoriteit is er in de zorg nog grote vooruitgang te boeken als het gaat over transparantie van de kosten.

Dat zegt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de Autoriteit Consument & Markt morgen in NRC Weekend. Patiënten lopen dit jaar een verplicht eigen risico van minimaal 375 euro op hun ziektekostenpolis en volgend jaar 385 euro. Maar verzekerden kunnen vooraf niet tarieven tussen ziekenhuizen vergelijken. Die worden door ziekenhuizen en verzekeraars geheim gehouden omdat het concurrentiegevoelige informatie zou zijn.

Onderhandelingspositie van ziekenhuizen verslechterd

Als de data openbaar worden, zijn de marktaandelen van verzekeraars zichtbaar en zal de onderhandelingspositie van ziekenhuizen verslechteren, is de redenering. In de jaarlijkse onderhandelingen tussen de verzekeraar als inkoper en de kliniek als verkoper zou iedereen er daarom bij gebaat zijn dat de tarieven onder de roos blijven.

De Nederlandse Zorgautoriteit, een andere toezichthouder is onlangs voor de rechter gedaagd om die tarieven toch openbaar te maken.
Fonteijn steunt de roep om openbaarheid.

“Het zijn grote kwesties. Ik steun het helemaal: openheid van die tarieven dat helpt enorm. Ik zie niet in waarom die prijslijsten niet openbaar zouden kunnen zijn. Wij zijn bij de ACM erg van het overstappen hier: bij telecom, bij energieleveranciers en ook bij zorgverzekeraars. Dat het makkelijk kan. Daar is nog veel winst te boeken. Dat je bijvoorbeeld door kwaliteitsindicatoren weet: bij welk ziekenhuis moet ik níet zijn als ik aan mijn blindedarm wordt geopereerd.”

Geen concurrentiegevoelige informatie naar buiten

Er zijn volgens Fonteijn wel grenzen aan die openbaarheid, want er moet geen concurrentiegevoelige informatie naar buiten komen.

“Het kan bijvoorbeeld niet als met het ene ziekenhuis al tarieven zijn afgesproken, maar met het andere nog niet. Wij kunnen vinden dat de prijslijsten openbaar moeten worden, maar het is niet iets wat wij direct in onze hand hebben.”

André Rouvoet, voorzitter van de brancheclub van zorgverzekeraars, zei onlangs dat de roep om publicatie van ziekenhuistarieven “een ingewikkelde discussie” is. De verzekeraars vinden wel dat patiënten geen last mogen hebben van eventuele prijsverschillen, dat hebben ze nu wel.