Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Aanval op Pakistaanse luchtbasis - zeker 17 doden

Pakistaanse soldaten komen aan om positie in te nemen buiten de belegerde vliegbasis.
Pakistaanse soldaten komen aan om positie in te nemen buiten de belegerde vliegbasis. Foto AFP / A Majeed

Een groep gewapende lieden heeft vannacht een basis van de Pakistaanse luchtmacht aangevallen. Daarbij is zeker een militair om het leven gekomen en werden dertien terroristen gedood. Dat heeft de Pakistaanse majoor-generaal Asim Bajwa laten weten.

Twitter avatar AsimBajwaISPR AsimBajwaISPR Were contained within a close area.Meanwhile a gp rushed to mosque,martyred 16 Namazi offering prayers.Were surrounded,13 killed,continues-9

Grensregio

Ook raakten zeker negen militairen gewond. Bajwa zei dat het dodental nog kan stijgen. De aanval vond plaats terwijl de soldaten in de moskee waren voor gebed.

Een groep van zeven tot tien strijders viel een wachtpost aan en probeerde daarna de vliegbasis van Badaber binnen te dringen. De basis ligt op zo’n tien kilometer van Peshawar, een metropool die vlakbij het onrustige grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan ligt. In de regio houden meerdere terreurgroepen zich op.

Twitter avatar AsimBajwaISPR AsimBajwaISPR Badaber PAF Base: Terrorists attk guard room early morning.Quick reaction force reached,surrounded, isolated them.Fire exch continues- 1

Talibaan

Het is de eerste grote aanval van strijders in weken. De aanslag werd in een e-mail aan persbureau AFP opgeëist door Tehreek-e-Taliban Pakistan, de Pakistaanse afdeling van de Talibaan. De terreurbeweging en het regeringsleger leveren al acht jaar strijd tegen elkaar.

Afgelopen december vielen de Talibaan in Pakistan een school aan, waarbij bijna 150 leerlingen werden vermoord. De daders kregen de doodstraf opgelegd. De aanval leidde ertoe dat Pakistan zijn operaties tegen de Talibaan opvoerde.