Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

17.000 vluchtelingen Kroatië ingetrokken sinds woensdag

Sinds het sluiten van de Servisch-Hongaarse grens afgelopen woensdag zijn zo’n 17.000 vluchtelingen naar Kroatië gereisd, om zo alsnog Hongarije te kunnen bereiken. Zo’n drieduizend van hen zijn daarin ook geslaagd.

Asielzoekers bij een Kroatisch treinstation.
Asielzoekers bij een Kroatisch treinstation. Foto: Reuters / Antonio Bronic

Sinds het sluiten van de Servisch-Hongaarse grens afgelopen woensdag zijn zo’n 17.000 vluchtelingen naar Kroatië gereisd, om zo alsnog Hongarije te kunnen bereiken. Zo’n drieduizend van hen zijn daarin ook geslaagd. Dat maakte de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojić zojuist bekend, meldt persbureau Reuters.

De grens met Servië werd door Hongarije afgesloten met een hek. Hongarije kondigde vanochtend aan dat hek uit te breiden zodat ook de grens met Kroatië wordt afgesloten.

In de loop van de dag werd echter duidelijk dat Hongarije en Kroatië samenwerken om vluchtelingen toch over de grens te krijgen en verder te vervoeren richting Oostenrijk. Zo’n duizend vluchtelingen zijn met Kroatische bussen en met treinen afgezet bij de Hongaarse grens, waarna ze met Hongaarse bussen en treinen verder werden vervoerd naar registratiepunten vlakbij de grens met Oostenrijk.

Corridor

De Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Vesna Pusić zei tegen het Britse Sky News dat met Hongarije zelfs is afgesproken dat er een soort corridor komt naar Oostenrijk. De Oostenrijkse regering liet weten onaangenaam verrast te zijn door de actie, omdat Hongarije en Kroatië dat niet hadden voorgelegd.

Dit jaar zijn al bijna een half miljoen vluchtelingen naar Europa gevlucht, met name uit Syrië en Eritrea. De landen rond de Balkan liggen voor veel hen op de relatief veilige landroute naar bijvoorbeeld Duitsland, waar velen naartoe willen. De balkanlanden kunnen de vluchtelingenstroom echter amper aan.