Zwarte Piet niet langer welkom op Haagse scholen

Een roetpiet en een zwarte piet uit het gevolg van Sinterklaas
Een roetpiet en een zwarte piet uit het gevolg van Sinterklaas Foto ANP / Martijn Beekman

Op alle basisscholen in Den Haag is voortaan alleen nog een neutrale Piet zonder discriminerende kenmerken welkom. Den Haag is daarmee de eerste grote stad in Nederland waar de klassieke Zwarte Piet helemaal verdwijnt.

Dat schrijven de Haagse schoolbesturen, verenigd in het Platform Primair Onderwijs, in een persbericht. De scholen hebben onderling afgesproken dat Piet voortaan geen zwarte huidskleur, kroeshaar en grote gouden oorringen meer heeft. Ook mag Piet niet meer worden neergezet als de domme knecht van de Sint.

‘Alle kinderen moeten zich prettig voelen’

Bestuurders hopen zo te bereiken dat geen enkel kind een ongemakkelijk gevoel krijgt bij het sinterklaasfeest. Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, stelt dat er kinderen waren die zich naar voelden bij Zwarte Piet. Dat gegeven leidde tot de collectieve afspraken binnen het Haags primair onderwijs. Van Drielen:

“Bijzonder is dat álle scholen daar achter staan, zowel het protestants-christelijke, de katholieke als het openbare onderwijs. Ook de kleinere onafhankelijke scholen hebben zich eraan gecommitteerd.”

Geleidelijke transitie

De overgang naar een neutrale Piet zal geleidelijk verlopen. De circa 150 scholen in Den Haag en een meerderheid van de peuterspeelzalen hebben zichzelf drie jaar de tijd gegeven om de klassieke Zwarte Piet volledig af te schaffen.

In Utrecht en Amsterdam waren al eerder scholen die overschakelden op een modernere versie van Zwarte Piet. Maar nooit spraken alle onderwijsinstellingen binnen een gemeente af om Zwarte Piet in de ban te doen.