Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Witte Huis staat open voor “tactisch overleg” met Rusland over Syrië

De Verenigde Staten staan open om met Rusland te praten over de strijd tegen IS in Syrië. Het Witte Huis blijft “open staan tot tactische en praktische discussies” met Rusland.

John Kerry aan het woord tijdens een persconferentie.
John Kerry aan het woord tijdens een persconferentie. Foto AFP / Saul Loeb

De Verenigde Staten staan open om met Rusland te praten over de situatie in Syrië. Woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest zei dat de Verenigde Staten “open blijft staan tot tactische en praktische discussies” met Rusland over de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Hiermee gaat het Witte Huis in op het voorstel dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gisteren deed. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zag het gesprek gisteren al wel zitten, schreef AP. Een overleg zou de beste manier zijn om duidelijk te krijgen wat Rusland precies in Syrië wil.

Zorgen over motief van Rusland in Syrië

De twee ministers van Buitenlandse Zaken spraken elkaar gisteren per telefoon over Syrië. Het was het derde gesprek in tien dagen tijd. In dat gesprek uitte Kerry zijn zorgen over de groeiende aanwezigheid van het Russische leger in Syrië. Volgens Kerry wakkert de Russische inmenging de oorlog alleen maar verder aan.

Volgens de Russische president Poetin is Rusland louter in Syrië actief om het regime van president Assad te helpen in de strijd tegen IS. Kerry geloofde Poetin niet op zijn woord omdat hij vreest dat de Russische rol mogelijk verandert.

‘Geruchten over uitbreiding troepenmacht’

Het gerucht dat Rusland, een bondgenoot van president Assad, langzaam zijn troepenmacht in Syrië uitbreidt gaat al een tijdje rond. Twee officiers van het Amerikaanse leger claimden deze week nog dat er op de luchthaven van de West-Syrische kustplaats Latakia ten minste zeven Russische tanks stonden. Vorige week kwamen er al berichten naar buiten dat Rusland ook met grondtroepen actief zou zijn op Syrische bodem.

De Syrische minister Walid al-Moualem ontkende vandaag op de staatstelevisie dat de Russische troepen in Syrië actief zijn. Hij zei wel dat als het nodig was, hij het de Russen zou vragen.

“We vechten op dit moment niet samen met de Russen, maar als dat nodig is, zullen we bekijken wat de opties zijn.”