Vlucht vertraagd, geld terug?

Foto ANP

29 uur. Zo lang moest Corina van der Lans in augustus 2009 wachten op haar vlucht van Quito naar Amsterdam vanwege een vertraging. Ze eist 600 euro compensatie, maar KLM weigert te betalen. KLM zegt niet aansprakelijk te zijn voor het technische mankement dat de vertraging veroorzaakte, omdat het defecte onderdeel regelmatig was gecontroleerd en de levensduur nog lang niet was overschreden.

Vandaag doet het EU-hof uitspraak in de zaak, die van belang is voor de vraag hoe ver de aansprakelijkheid van de luchtvaartmaatschappij gaat.

Update: De passagier is vanochtend in het gelijk gesteld. Hiermee oordeelt het Europese Hof van Justitie dat een technisch mankement geen buitengewone omstandigheid is en passagiers aanspraak kunnen maken op een financiële compensatie.

Maar Corina van der Lans is niet de enige gedupeerde door een vertraagde vlucht. Het aantal vertragingen en annuleringen blijkt het afgelopen kwartaal in Nederland zelfs flink opgelopen. In het tweede kwartaal van 2014 waren er 1.278 annuleringen en vertragingen, in dezelfde periode in 2015 is dit toegenomen tot 1.591.

Juist problemen door ‘buitengewone omstandigheden’ - waar de luchtvaartmaatschappij geen verantwoordelijkheid voor draagt - hebben voor de toename gezorgd. Dit zijn alle annuleringen en vertragingen van de tien belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen:

De cijfers komen van EUclaim, een bedrijf dat gedupeerde reizigers bijstaat en bijhoudt hoe vaak vluchten worden geannuleerd of meer dan drie uur zijn vertraagd en hoe vaak volgens de huidige wetgeving maatschappijen verplicht zijn een vergoeding uit te keren aan passagiers. Volgens de Europese wetgeving zijn maatschappijen verplicht 250 tot maximaal 600 euro uit te keren aan passagiers die meer dan drie uur vertraging oplopen.

De toename van vertragingen en annuleringen door buitengewone omstandigheden kwam dit jaar volgens EUclaim vooral door extreem slecht weer in de eerste dagen van april in Nederland, de stakingen van Franse luchtverkeersleiders in april en een brand in een terminal in Rome die het vliegverkeer beperkte tot en met half juli.

    • Reinier Kist